• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. április. 08. péntek
  • 0

A 30 perc mozgás hétvégéje!

Mozogjanak, és ajánlják fel ezt a 30 percet valakinek, akit érint a daganatos betegség
title image

1993 óta minden év április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap Magyarországon. A rákos megbetegedés talán a legijesztőbb lelet, amivel szembesülhetnek az emberek egy orvosi vizsgálat után. És bár mindenki tisztában van a szűrés fontosságával, és mindenki ismeri a megelőzés lehetőségeit, de valójában ez csak akkor válik igazán fontossá, amikor szembesülünk a betegség bármelyik formájával. Ez a jeles nap nem elsősorban a rákos megbetegedés kezeléséről szól, hanem a megelőzésről, a rizikófaktorok elkerülésének módjáról, a tájékoztatás és a tájékozottság fontosságáról.

A rákellenes napot idén immár 30. alkalommal szervezi meg a Magyar Rákellenes Liga, honlapjukon ezzel a mondattal köszöntik a látogatót: Támogatjuk az egészségmegőrzést, a rák kockázatának csökkentését, a korai felismerést és a gyógyítás, gyógyulás folyamatát. A www.rakliga.hu oldal segítséget nyújt a megbetegedett embereknek és hozzátartozóiknak közösségre vagy hasonló betegséggel küzdőkre találni, klubformákra, ahol a tapasztalatokat tudnak megosztani egymással. Felhívják a figyelmet a korai felismerés, a különféle szűrések fontosságára, a bőr-, here-, emlő önvizsgálatára, valamint a figyelmeztető jelekre is. Ezekről talán kényelmetlen olvasni, de ha a rutin részévé válik az önvizsgálat, azzal lehet, hogy életet mentünk. A sajátunkat.

A 30 perc mozgás hétvégéje!

A 30 jubileum apropóján a Liga 30 perces közös mozgásra - sétálásra, futásra, kirándulásra, rollerezésre, táncra, kerékpározásra vagy egyéb mozgásra - invitál mindenkit. Arra kérik a résztvevőket, hogy válasszanak akármilyen mozgásformát, azt a 30 percet dedikálják valakinek - pl. egy szerettüknek, hozzátartozójuknak, akár saját maguknak vagy bárkinek, akit érint a daganatos betegség. A 30 perc mozgás 2022. április 8-10-ei hétvégén, péntek reggeltől vasárnap estig bármikor teljesíthető. Anynyit kérnek csupán, hogy mindenki egyénileg regisztráljon - akkor is, ha a mozgás csoportosan történik - és tudassa, hogy ki(k)ért sétál, mozog!

Az ingyenes regisztráció itt érhető el: https://forms.gle/eEgPR8DrDM6e18jA8

A megelőzés 12 pontja

Fontos dolgokra hívja fel a figyelmet az Európai Rákellenes Kódex, ami tulajdonképpen egy javaslatcsomag, melyben az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsokat 12 pontba szedték, és melyek megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető daganatos betegség kialakulásának kockázata csökkenthető:

1. Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté!

2. Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el!

3. Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben!

4. Táplálkozás: egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket!

5. Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, hogyha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt!

6. Napozás, UV-terhelés: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet; mértékkel használjon szoláriumot!

7. Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés, stb.), függetlenül attól, hol is tartózkodik!

8. Sugárzás: tudakozódjon róla, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak, ha igen, tegyen lépéseket ezen állapot csökkentésére!

9. Szoptatás: a kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját!

10. Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket!

11. Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: Hepatitis B, Humán papillomavírus (lányok).

12. Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrő programokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége!

kohezios_alap