• írta Sári Judit
  • 2022. április. 25. hétfő
  • 0

96 éve született Janikovszky Éva

Az írónő 1926. április 23-án Kucses Éva Etelka Nanetta néven született Szegeden.
title image

Az írónő 1926. április 23-án Kucses Éva Etelka Nanetta néven született Szegeden. Nevét később Kispálra magyarosította. Nem biztos, hogy így mindenki felismerné kit ünnepelünk ma, de ha azt írjuk, hogy 96 éve született Janikovszky Éva, akkor szinte nincs olyan ember ebben az országban, akinek ne húzódna széles mosolyra a szája: Őt ismerem!

Április 22-én dr. Kispál Tibor alpolgármester és Janikovszky János szervezésében két megemlékezésre is sor került. Niedermüller Péter polgármesterrel, Szücs Balázs és Devosa Gábor alpolgármesterekkel közösen megkoszorúzták a Janikovszky Éva emléktáblát, majd a Belvárosi Pihenőpark – Janikovszky Éva park rácsos kapujára saját kezűleg szerelték fel a Janikovszky Éva könyeinek idézeteiből készített 16 plakátot. A megemlékezés az írónő szobránál zárult, ahol Jenei Kevin a fiatal generáció nevében helyezte el a tisztelet és emlékezet kis koszorúját a köszöntők után.

Janikovszky Éva itt élt Erzsébetvárosban, műveinek jelentős része itt született a Bajza utca 8. szám alatti lakóházban, ahol 48 éven keresztül alkotott. Innen kelt szárnya és világhírnévre sok könyve, lett milliók mosolyának, érzéseinek, életének tükre, nem csak itthon, de külföldön is. Könyveit 35 nyelvre fordították le, munkásságát tucatnyi díjjal ismerték el. De Janikovszky Évát nem a díjaiért szeretjük, hanem azért, mert az életünket írta meg, a mindenki számára ismerős valóságunkat. Janikovszky Éva halhatatlan, a könyvein keresztül örök. Olvassuk könyveit a gyermekeink, a magunk örömére! 

kohezios_alap