• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2022. február. 11. péntek
  • 0

7 film, 7 alkotó, 7 hét a 7. kerületben

A Doku7 fesztivál keretében egészen március végéig, minden csütörtökön ehhez hasonló programokon vehetnek részt az érdeklődők.
title image

Bátor filmek Erzsébetvárosban

A Mesék a zárkából című, emberi drámákat bemutató kreatív dokumentumfilmje nyitotta meg a Doku7 filmfesztivált. Visky Ábel alkotása börtönbüntetésüket töltő apákról és családjaikról szól, akik közösen keltik életre az apák által kitalált meséket. A vetítés után Kovács Gellért filmes újságíró beszélgetett a filmben szereplő teljes Kanász családdal, illetve a rendezővel. A családtagok arról beszéltek, hogy számukra igazi élmény volt a forgatás, nagyon közeli, szinte baráti kapcsolatot alakítottak ki a rendezővel. Szó esett arról is, hogy a sorsuk rendeződni látszik, az apa szabadulása óta a családi cégben dolgozik.

A Doku7 fesztivál keretében egészen március végéig, minden csütörtökön ehhez hasonló programokon vehetnek részt az érdeklődők. A programban szereplő alkotások: „A létezés eufóriája”, Dívák, „A nagyi projekt”, „Könnyű leckék”, „Egy nő fogságban”, „Anyáim története” A vetítéshez a február 10-i alkalomhoz hasonlóan közönségtalálkozó is kapcsolódik, ahol az alkotókkal, szereplőkkel beszélgethetnek a nézők.

A fesztivál megnyitóján Runda Margit az Eröművház igazgatója arról beszélt, hogy a Doku7programja deklaráltan társadalmi feladatvállalás. „Segítünk az embereknek abban, hogy a sokszínűséget megismerjék” – fogalmazott, igazgató.

Erzsébetváros alpolgármester beszédében azt emelte kis, hogy olyan bátor alkotások ismerhetők majd meg, amelyekhez nézői bátorságra is szükség van. „Lebilincselő, megrázó filmek ezek, amelyek után megszólalni is nehéz, és amelyek hosszas továbbgondolásra sarkallják a nézőt.” – mondta a rendezvény nyitóeseményén Ujvári-Kövér Mónika.

A Doku7-hez kapcsolódóan kihirdették a Talált történetek című fotópályázat eredményét is. Több mint 500 pályamű érkezett a városi élet történéseiről, közülük a legjobb 50-et kültéri kiállításon nézhetik meg az érdeklődők, március végéig, a Klauzál téren. A szakmai zsűri – Bielik István, Szarka Klára, Dér Asia – az első díjat Baráth Mea Szerelem című fotójának ítélte, második helyezett Kósa Krisztián Csúcsidő című képe, a harmadik Mezősi Ágnes Féltükör alkotása lett. Ezeket a fotókat a K11-ben állították ki a szervezők. 


kohezios_alap