PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 

KEMÉNY HENRIK BÁBKÉSZÍTŐ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának gyermekeknek szóló pályázata

 

Kemény Henrik magáról: „Ahogy a papa a nagyapától, és én tőle átvettem a bábozást, abban a formában már nem viszi tovább senki ezt az örökséget. Családom sajnos nincs. Tanítványok vannak ugyan, de – nem akarok kritizálni senkit – ők a saját képükre alakítanák dolgokat. Megkaptam a Kossuth-díjat. Az ehhez járó összegből létrehoztam egy alapítványt, amelynek célja egy élő bábmúzeum megvalósítása. Amíg élek, addig játszani akarok. Utána már csak a múzeum lesz.”

Kemény Henrik alapította az első vidéki bábszínházat Győrben, és közben folyamatosan járta az országot.

2002-ben kiváló művész címet kapott.

2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisztább hagyományainak őrzése és terjesztése érdekében végzett tevékenységéért, hét évtizedes, országszerte ismert és elismert legendás művészetéért. Közben a nemzetközi művészvilágban is nevet szerzett magának és saját maga által készített bábjainak.

2007-ben Erzsébetváros Díszpolgárává avatták.

2008-ban Prima-díjat kapott.

A Kossuth-díjat először visszautasította, de a nyolcvanadik születésnapján elfogadta, és megalapította belőle a Korngut–Kemény Henrik Alapítványt.

2008-ban felröppent a hír, hogy Kemény visszavonul, de ezt később cáfolta: “Amíg fel tudom emelni a kezemet, addig játszani akarok” – mondta.

A Népligetben a Mutatványos téren működött Kemény Henrik Bábszínháza, melyet 1982-ben kultúrtörténeti emlékké nyilvánítottak, de Kemény Henrik halála után leégett.

Kemény Henrik hosszú éveken át itt élt Erzsébetvárosban a Vörösmarty utca 20. szám alatti társasházban. A művész és bábjai Erzsébetváros kultúr- és művészettörténeti öröksége.

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

Erzsébetváros Önkormányzata Kemény Henrik bábművészre emlékezve „Kemény Henrik bábkészítő pályázatot” hirdet meg.

A pályázat célja:

Erzsébetváros díszpolgárának, Kemény Henrik emlékének, illetve a bábjáték, a bábszínház hagyományainak ápolása. A pályázat célja, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsük a bábművészet iránt.

A pályázók köre:

A bábkészítő pályázaton részt vehet minden olyan diák, aki valamelyik erzsébetvárosi oktatási intézmény növendéke; és 2007. és 2016. között született)

Korosztályi felbontás: 

Óvodás korosztály: 5-7 éves kor között, (az 2014 és 2016 között született gyermekek)

Iskolás korosztály, 8-14 éves kor között (a 2007 és 2013 között született gyermekek)

A pályázat benyújtása:

A pályaműveket (bábokat) a pályázó erre alkalmas anyagból, fából, textíliákból, egészségre nem ártalmas műanyagokból készítheti el, saját elképzelése, tervei alapján, vagy már létező mesefigurákat mintázva.

Egy pályázó legfeljebb 3 különböző pályaművet adhat be. A pályázó az elkészült pályaművekhez rövid magyarázatot, mesét is mellékelhet, amelyben elmondja az általa készített báb nevét és történetét.

A pályaműveket 2022. január 10. és 14-e között, legkésőbb január 14-én, pénteken 12 óráig lehet leadni a K11-ben cím: Király utca 11.

Az elkészült bábúkat biztonságos csomagolásban kell leadni, a csomagoláson jól látható helyen kérjük feltüntetni a bábút készítő versenyző jeligéjét, amelyet a pályázati kiírásban található Jelentkezési lapon is megadott.

A pályázathoz zárt borítékban csatolni kell a kitöltött jelentkezési lapot.

A pályázat értékelése:

A „Kemény Henrik bábkészítő pályázatra” beérkezett pályamunkákat ebből az alkalomból megalakult Zsűri fogja mindkét kategóriában elbírálni.

A zsűri tagjai:

Láposi Terka – a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke

Szirtes Tamás - a Madách Színház igazgatója

Orosz Klaudia – díszlet-, és jelmeztervező

Nizsai Dániel – bábszínész, a Kolibri Színház művésze

Mindkét kategóriában 1-1 első, második és harmadik helyezett kerül kihirdetésre.

Díjak, eredményhirdetés:

Első helyezettek 30-30 ezer forintos vásárlási utalvány, színházjegy, könyv

Második helyezettek 20-20 ezer forintos vásárlási utalvány, színházjegy, könyv

Harmadik helyezettek 10-10 ezer forintos vásárlási utalvány, színházjegy, könyv.

Az eredményhirdetésre 2022. január 29-én, szombaton sor a K11-ben (Király utca 11.). Az eredményhirdetést követően megtekinthető az a kiállítás, ahol bemutatásra kerül Kemény Henrik bábművészről, munkásságáról, bábjairól készült fényképgyűjtemény, illetve a zsűri előzetes válogatása alapján kiválasztott pályaművek. A kiállítás 2022. február 13-ig tart nyitva, a pályaművekért 2022. február 17-ig jelentkezhetnek a tulajdonosok. 

kapcsolódó dokumentumok:

jelentkezési lap