Erzsébetváros Önkormányzat

2021. május 14. Ma Bonifác napja van

Méltányos Kereskedelem világnapja – 2020. május 9.

A méltányos kereskedelem (Fair Trade) világnapját (World Fair Trade Day) 2002. óta ünneplik világszerte minden év májusának második szombatján, ami most május 9-ére esik.

Már egyre több hazai boltban tudsz Fair Trade termékeket beszerezni: kávét, kakaót, teát, cukrot és gyümölcsöket is.

Mit is jelent a méltányos kereskedelem?  A méltányos kereskedelemen belül a Föld különböző vidékein elérhető alapanyagokat helyi termelők állítják elő és közvetítő szervezeten keresztül értékesítik közösen elfogadott árakon. Ez a felállás párbeszéden alapul, egyenlőségre törekszik, a kereskedelmi kapcsolatok átláthatók, visszakövethetők a Fair Trade védjegyet kiadó nemzetközi szervezetek által. 

Miért is éri meg?  Mert például nekünk magyaroknak a kedvenc és legtöbbet vásárolt gyümölcsünk már évek óta a banán, aminek az árának mindössze csak 4%-a jut a termelőnek, a többi a kereskedői lánc résztvevőié marad.

A Fair Trade jó a termelőnek és a környezetnek is. Hangsúlyt helyez a hátrányos helyzetű termelő (különösen nők és a gyerekek) jogaira, a kereskedelmi feltételek betartására, a magasabb felvásárlási árra a kistermelői, szövetkezeti tevékenység fenntarthatósága érdekében.  Támogatják a környezetbarát és az egészségre nem káros termelési módokat.

 

Ajánlott oldalak több információért:

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/12-teny-amit-fair-trade-rol-tudnod-kell

https://fairworldproject.org/choose-fair/world-fair-trade-day/

fair trade-1090px

Csak idén, eddig ennyi pénz vett el önöktől és a kerülettől a kormány!

Keresés az oldalon
Feliratkozás Hírlevélre
Koronavírussal kapcsolatos híreink
Tájékoztatás időseknek
Képviselő-testületi ülések megtekintése
Elérhetőségeink

  1073 Budapest Erzsébet Krt. 6.

  +36-1-462-3100