Erzsébetváros Önkormányzat

2021. május 8. Ma Mihály napja van

A városi hősziget hatás, a klímaváltozás hatása, amit Ön is érez a bőrén

Erzsébetváros jelenleg és a jövőben is komoly, az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokkal néz szembe. Kiemelten a hőhullámok (a városi hősziget-hatás), az extrém időjárás és a szárazság által generált egészségügyi hatások, a légszennyezés nagyfokú alkalmazkodást tesznek szükségessé..

Beszéljünk egy kicsit a városi hősziget jelenségről: A hősziget a nagyvárosokban bekövetkező mikroklimatikus jelenség. Lényege, hogy beépített városi területen a hőmérséklet szignifikánsan magasabb, mint a várost környező külvárosi és vidéki területeken. A klíma változása várhatóan negatívan fog hatni Erzsébetváros lakóira: a sűrűn beépített belvárosban, az intenzíven használt ökoszisztémák jóval kevésbé tudják csökkenteni az átlaghőmérsékletet. A hősziget azért alakul ki, mert a beton-, aszfalt- és kőfelületek elraktározzák a hőt, szemben a zöldfelületekkel, amelyek lehűtik a levegőt. Ehhez hozzáadódik a további hőt generáló zsúfoltság, a közlekedés, illetve a magas épületek miatti mérsékeltebb légmozgás.

A hőhullámok gyakran eredményeznek szélcsendes időszakokat a városokban, ami a légszennyezés megnövekedéséhez vezet. A magas környezeti hőmérséklet növeli a földközeli ózon (ami a szmog egyik összetevője), a szálló por és egyéb légszennyezőanyagok koncentrációját. Ezért szokott szmog riadó is gyakran lenni a hőségriadó alatt.

Erzsébetváros új vezetése elkötelezte magát a környezetvédelem és lakosai egészségének védelme mellett. Ebben az éven egy kerületi szintű, átfogó hőségriadó tervet és Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet (SECAP) készít az önkormányzat, hogy Erzsébetváros éghajlatváltozással szembeni rezilienciáját növelje és, hogy élhetőbb Erzsébetvárosunk legyen.

Amikor amúgy is radikálisan nő a hőhullámok gyakorisága nagyon fontos, hogy a városi hősziget jelenléte további melegedést fog okozni. Bárkinek okozhat kellemetlen tüneteket a kánikula, de különösen veszélyeztetett csoport: a csecsemők, gyermekek, 65 évnél idősebbek, a szívbetegségekben szenvedők.

A magas hőmérséklet okozta egészségügyi hatások a fáradtságtól kezdve a görcsökön és ájulásokon át egészen a hőgutáig és idő előtti halálozásig terjednek, amelyek oka a test túlmelegedése és/vagy a kiszáradás.

Néhány hasznos tanács a kánikula, amit Ön is megtehet:

 • Napközben árnyékos helyen próbáljon pihenni.
 • Nagy melegben ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!
 • A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát. Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.
 • Könnyű, világos színű, bő szabású, természetes alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon!
 • Lehetőleg éjjel szellőztessen. Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben!
 • Nagy melegben ajánlott napi 4 liter folyadékot inni. Fontos a sópótlás is!
 • Fogyasszon: vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot, leveseket.
 • Hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztani! A meleg és a fizikai munkavégzés fokozza az izzadást, a folyadékvesztést. Ne várjon addig, amíg szomjas lesz! Tudatosan igyon többet ilyenkor a szokásosnál!
 • Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

Mit ne tegyünk?

 • Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint, vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől.
 • Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást.
 • Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem!
 • Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a őségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk.

Az  www.erzsebervaros.hu oldalán és a kerületi Facebook oldalainkon a fontos tudnivalókat tájékoztjuk a hőséggel és a hőségriadóval kapcsolatban.

Kérem, vigyázzanak Önmagukra és társaikra! Munkaidőben a 061-462-3120 telefonszámon tudnak bejelentést tenni a hőséggel kapcsolatos problémákról.

 

Magyar Divatcsarnok Rékóczi út 72_MG_3339

Csak idén, eddig ennyi pénz vett el önöktől és a kerülettől a kormány!

Keresés az oldalon
Feliratkozás Hírlevélre
Koronavírussal kapcsolatos híreink
Tájékoztatás időseknek
Képviselő-testületi ülések megtekintése
Elérhetőségeink

  1073 Budapest Erzsébet Krt. 6.

  +36-1-462-3100