Erzsébetváros Önkormányzat

2020. október 20. Ma Vendel napja van

Április 8-a a Nemzetközi Roma Nap, a roma kultúra ünnepe

TUDTA?

Április 8-a a Nemzetközi Roma Nap, a roma kultúra ünnepe.

1971-ben a romák világkongresszust tartottak Londonban. India, s további 20 ország roma képviselői elfogadtak egy közös jelképet, zászlót, himnuszt (https://www.youtube.com/watch?v=wGnOpXTVlbw)– ezzel is megerősítve közösségüket. Mára mintegy 40 országban ünneplik április 8-án az összetartozásukat, ami egy fontos alap a nyelvi, a kulturális különbözőségek ellenére is.

Az Indiából nyugat felé tartó vándorlás során a cigányság csoportjai más és más országban, az adott ország nyelvét, kultúráját, életformáját a sajátjukkal ötvözve viszik tovább identitásukat. Így van ez nálunk is, Magyarországon. A magyar és a cigány kultúra, a nyelv, a szokások hatnak egymásra, s mindegyik változik, gazdagodik a másik által.

Szép ünnepet!

 

Gondoljunk azokra a magyarországi cigány emberekre, akik művészetükkel, tudományos tevékenységükkel gazdagítják életünket, azokra, akik tanárként, építészként, jogászként, nővérként... élnek, működnek együtt velünk a mindennapokban. S közben őrzik, vigyázzák a nyelvüket, a kultúrájukat, a gyökereiket.

Készítette: Dbachmann, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5768007

Szécsi Magda képe