Erzsébetváros Önkormányzat

2021. május 13. Ma Szervác napja van

Tájékoztató az idegenforgalmi adóval kapcsolatos változásokról

 

  1. április 26-tal lépett hatályba a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan bejelentett kormányzati intézkedés az idegenforgalmi adóra vonatkozóan.

A jogszabály a Magyar Közlöny 82. számában jelent meg, a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV.21.) Kormányrendeletben.

A rendelkezés hatálybalépésétől, azaz 2020. április 26-tól 2020. december 31-ig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban be kell vallania az adóhatósághoz.

Idegenforgalmi adó tekintetében az adót a szálláshely szolgáltatást igénybe vevő vendég fizeti, a szálláshely szolgáltatója adóbeszedésre kötelezett.

Fentiek alapján 2020. április 26. – 2020. december 31. között:

  • Idegenforgalmi adó (továbbiakban: IFA) jogcímen fizetés a vendégtől nem kérhető.
  • IFA bevallást kell benyújtani azon hónapok esetében, amikor van vendégforgalom. A bevallásban az IFA alapjául szolgáló bevételt, a szállásdíj szolgáltatásért beszedett havi összeget fel kell tüntetni.
  • Az idegenforgalmi adó nyilvántartó könyvet, vagy az önkormányzati adóhatóságnak bejelentett és nyilvántartott elektronikus nyilvántartást továbbra is vezetni kell.

További tudnivalók:

  • A jogszabály hatálybalépését megelőző időszakra a korábbi eljárásrend vonatkozik.
  • április hónapra bevallást kell benyújtani abban az esetben is, ha nem volt vendégforgalom.
  • A jogszabály hatálybalépését megelőző időszakban beszedett idegenforgalmi adót meg kell fizetni.
  • A bevallás elektronikusan az E-Önkormányzat weboldalon keresztül nyújtható be. A bevallások jogszabálymódosítás miatti fejlesztése folyamatban van.
  • Mivel az idegenforgalmi adó beszedett adónak minősül, arra vonatkozóan fizetési könnyítés (mérséklés, részletfizetés, fizetési halasztás) a hatályos jogszabályok alapján nem adható.
opening-hotel-door-concept_93675-36441-1090px

  Kapcsolódó fájlok

  • IFA_tajekoztato

Csak idén, eddig ennyi pénz vett el önöktől és a kerülettől a kormány!

Keresés az oldalon
Feliratkozás Hírlevélre
Koronavírussal kapcsolatos híreink
Tájékoztatás időseknek
Képviselő-testületi ülések megtekintése
Elérhetőségeink

  1073 Budapest Erzsébet Krt. 6.

  +36-1-462-3100