Erzsébetváros Önkormányzat

2021. május 8. Ma Mihály napja van

Budapest a következő években összesen 50 milliárd forintot kap az egészségügyi ellátás fejlesztésére

Tisztelt Erzsébetvárosiak!

 

A Főváros Önkormányzat és Magyarország Kormánya között létrejött megállapodás értelmében, az új budapesti atlétikai stadion megépítésének támogatásáért cserébe Budapest a következő években összesen 50 milliárd forintot kap a Főváros egészségügyi ellátásának fejlesztésére.

Ennek fontos elemeként a Főváros kidolgozta a daganatos és vérképzőszervi betegségek kivizsgálását felgyorsító programját, melynek lényege, hogy a jogszabályban előírt 14 napról 7 napra kívánják lerövidíteni a budapestiek számára a nagy értékű képalkotó vizsgálatok (CT, MR) elvégzésének várakozási idejét és további három napon belül leletet is biztosítanak az érintettek számára. Forrásként pedig erre a célra 2 milliárd forintot különítettek el a 2020 évre rendelkezésre álló összesen 10 milliárd forintos keretből.

Ezzel Budapest Főváros Önkormányzata jelentős mértékben járul hozzá ahhoz, hogy a daganatos és vérképzőszervi betegségek a lehető legrövidebb időn belül kivizsgálásra kerüljenek, ezzel pedig lehetővé váljon a kiszűrt betegek mielőbbi hatékony kezelése.

Budapest Főváros Közgyűlése az elmúlt hónapokban részben döntést hozott arról, hogy mely szolgáltatókkal köt megállapodást a budapestiek számára biztosított vizsgálati kontingensek lekötésére, másrészt pedig a rendelkezésre álló kontingenst felosztotta lakosság arányosan a budapesti kerületek között. Ezt követően sor kerülhetett a finanszírozási megállapodás megkötésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel.

Örömmel tájékoztatom Erzsébetváros polgárait, hogy kerületünk lakói számára havonta 25 CT és 12 MR többletvizsgálati kapacitás áll rendelkezésre ennek a lehetőségnek köszönhetően. A kerületben élők számára ezek a vizsgálatok szakorvosi beutaló alapján vehetők igénybe a Semmelweis Egyetem klinikáin. Emellett a Fővárosi Önkormányzat pályázatot írt ki további szolgáltatók bevonására is, így a későbbiekben mód nyílhat arra, hogy más intézményekben is elérhetővé váljon ez a többlet vizsgálati kapacitás.

Bízom benne, hogy Budapest és a kerületi önkormányzatok ezzel is támogatni tudják az itt élők számára a betegségek megelőzését illetve korai felismerését. Mi Erzsébetvárosban kiemelt feladatunknak tekintjük polgáraink egészségének megőrzését és a magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítását, ezért helyben és fővárosi szinten is aktívan támogatunk minden olyan kezdeményezést és programot, amely ezen célok megvalósulását szolgálják!

Erzsébetváros, 2020. december 4.

 

Niedermüller Péter

polgármester

mri-machine-screens-with-doctor-nurse_109285-4365-1090px

Csak idén, eddig ennyi pénz vett el önöktől és a kerülettől a kormány!

Keresés az oldalon
Feliratkozás Hírlevélre
Koronavírussal kapcsolatos híreink
Tájékoztatás időseknek
Képviselő-testületi ülések megtekintése
Elérhetőségeink

  1073 Budapest Erzsébet Krt. 6.

  +36-1-462-3100