Erzsébetváros Önkormányzat

2021. május 13. Ma Szervác napja van

A tiszta utcák, a tavaszi nagytakarítás, de főleg a járvány és a vírus foglalkoztatta a héten az olvasókat

A tiszta utcák, a tavaszi nagytakarítás, de főleg a járvány és a vírus foglalkoztatta a héten az olvasókat. Ezekről is beszél Niedermüller Péter a hét témáit összefoglaló rövid videóban.
Írásos összefoglalónkban a következő kérdésekre is választ adunk:
Bezárják-e a kerületi játszótereket?
Hogyan juthat el Erzsébetvárosban egy idős, mozgásában korlátozott ember az oltásért?
Mi kell ahhoz, hogy megfékezzük a járványt?

Nagyon köszönjük, hogy ezen a héten is ennyire aktívak voltak és kérdéseikkel, felvetéseikkel megkerestek minket. A legtöbben a tavaszi nagytakarítással, a járvánnyal kapcsolatba kérdeztek.
Takarítás:
Hol lehet találkozni a takarítógépekkel? Milyen útvonalon közlekednek?
A takarítógépeket a Klauzál téren töltik fel vízzel, tehát ott lehet majd a leggyakrabban látni őket. A gépek innen Erzsébetvárosban mindenhová eljutnak, de elsősorban a hétvégén közlekednek, mert akkor a legkisebb a forgalom és akkor akadályozzák legkevésbé a haladást.
Miért mossák a járdákat esőben is?
Mert az eső nem moss le koszt. A gépek magas nyomással juttatják ki a vizet az útra, ez lemossa a hulladékot és a szennyeződést.
Járvány:
Az önkormányzat mikor zárja le saját hatáskörben, tavaly tavaszhoz hasonlóan, a kerületi játszótereket?
Egyelőre nem szükségszerű a játszóterek lezárása, a kormányrendelet sem írja elő. A játékokat utcabútorokat rendszeresen mossa és fertőtleníti az önkormányzat. Az viszont igaz, hogy a játszótéren, ahogy a köztereken mindenhol kötelező a maszk viselése.
Miben és hogyan segített az önkormányzat a háziorvosoknak?
Védőruhákat és maszkokat már korábban is kaptak a háziorvosok, ezekkel a jövőben is segítjük a munkájukat. Ezen felül pénzzel is segített az önkormányzat az orvosi programok megvalósulásában. Ezen felül felület- és kézfertőtlenítőket, speciális maszkot kapnak majd a háziorvosok, és az adminisztrációban, időpont egyezetetésben is kész segíteni az önkormányzat.
Hogyan juthat el egy idős, két bottal járó ember az oltósért?
Kérjük, keressek fel a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ honlapját, és igényelje az Erzsébetváros taxi szolgáltatást. Ez a szolgáltatás, bizonyos esetekben, ingyenes taxi kuponokat biztosít VII. kerületi lakosoknak egészségügyi szolgáltatás megközelítéséhez.
https://www.bjhuman.hu/szolgaltatasok/projekt-csoport/projekt-csoport/erzsebet-taxi-2021-es-eljarasrendje-2021-02-25
Mikor lehet nyitni? Mi kell ahhoz, hogy megfékezzük a járványt?
Mivel több ehhez hasonló kérdés érkezett, készítettünk egy interjút dr. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvossal. Véleménye szerint a járványt akkor lehetne megfékezni, ha a járványgócokat lezárnák legalább két hétre. Ehhez azonban az kell, hogy tudjuk, hol alakultak ki járványgócok. A tömeges és ingyenes tesztelés ezt a célt szolgálná. Arra a főorvos úr nem tudott válaszolni, mikorra lehet vége a járványnak. Az interjú teljes egészében itt olvasható.

Többen kérdezték, hogy mi a pontos határideje a Budapest Esély Nonprofit Kft. „TámogatLak” pályázatának, mivel a honlapjukon március 16-a van feltüntetve, a mi posztunkban viszont március 31. szerepel. Ez úgy fordulhat elő, hogy az eredeti határidő március 16. volt, ezt hosszabbították meg.
Köszönjük az aktvitást, jövő héten is várjuk az önök kérdéseit!

 

Csak idén, eddig ennyi pénz vett el önöktől és a kerülettől a kormány!

Keresés az oldalon
Feliratkozás Hírlevélre
Koronavírussal kapcsolatos híreink
Tájékoztatás időseknek
Képviselő-testületi ülések megtekintése
Elérhetőségeink

  1073 Budapest Erzsébet Krt. 6.

  +36-1-462-3100