"PRO URBE ERZSÉBETVÁROS" DÍJAZOTTAK - 2013

„Pro Urbe Erzsébetváros” díj - Rónaszegi Miklós, író

 

Rónaszegi Miklós 1930. június 5-én született Budapesten. Gyermekkora óta kerületünk lakója. Édesapjától örökölte rajztudását, ám ő inkább az irodalom felé köteleződött el, már egészen fiatalon. Iskolás korában megesett, hogy az osztályt frissen kitalált mesékkel kötötte le, később, a gimnáziumi évek alatt saját verseit adta elő az irodalmi önképzőkörben.

1948-49-ben szerkesztőségi titkár volt a Hungária Könyvkiadónál - itt ismerte meg feleségét is, akivel a mai napig boldog házasságban élnek. 1949-50-ben a Franklin Könyvkiadó korrektora, 1950-től az Ifjúsági (később Móra Ferenc) Könyvkiadó korrektora, 1953-tól felelős szerkesztője volt. 1953-ban az ELTE magyar-angol szakán tanári oklevelet szerzett. Az 1960-as években a Móra Ferenc Könyvkiadónál, ő indította el és szerkesztette a Delfin sorozatot, melyen olvasók generációi nőttek fel.

1955-ös első művének megjelenése óta számos nagysikerű, főként ifjúsági, a tudományos fantasztikum műfajában írt könyve jelent meg, valamint a Gézengúzok és az Idegenforgalom című regényéből készült el a Kismaszat és a Gézengúzok című ifjúsági játékfilm is. Összesen 26 könyve jelent meg, írt történelmi regényeket, indián történeteket, irodalmi életrajzokat, vidám gyerekregényeket. Az a híres Háry János c. meseregénye Spanyolországban hat kiadást ért meg.

Rónaszegi Miklós ifjúkora óta kerületünk lakója. Főként ifjúsági irodalmi-, valamint a sci-fi műfajában született munkái olyan életpályát tükröznek, melytől elválaszthatatlanok kerületünk helyszínei, ahol az író élete legjavát töltötte, és ahol napjainkban is él. Rónaszegi Miklós pályafutásához mindenkor szorosan társul Erzsébetvároshoz kötődő lokálpatriotizmusa, melynek nem csekély szerepe volt szakmai sikerei elérésében, és melyet ma is büszkén vall.

Rónaszegi Miklósnak, a helyi közösség érdekében végzett, Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása elismeréséül adományozza a  "Pro Urbe Erzsébetváros" díjat.

 

„Pro Urbe Erzsébetváros” díj - Vári Jánosné, tanárnő

 

Vári Jánosné 1927. október 27-én született Debrecenben.

1947-ben végzett a Svetis tanítóképző Intézetben, majd a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem kémia-fizika szakán kezdett tanulni, amit szerény anyagi körülményei miatt nem folyatathatott. A következő években Gerendáson, Szeghalmon és Békéscsabán dolgozott tanítóként.

1952-től a budapesti Pedagógus szakszervezet munkavédelmi felügyelője volt.

1953-ban férjhez ment Vári Jánoshoz, akivel azóta is boldog házasságban élnek, két gyermekük született, Klára és Magdolna.

1954-ben az Eötvös Lóránt Tudományegyetem matematika - ábrázoló geometria szakán fejezte be egyetemi tanulmányait.

1956-ban gyermekparalízist kapott és 1 évig feküdt betegen.

1958 és 59 között a Dob utcai Általános iskolában tanított matematikát és fizikát, majd 1960-1989-ig a Madách Imre Gimnázium matematika tanára volt.

1964-től minden évben ő rendezte a szalagavató bálokat. Osztályfőnökként rengeteg kirándulást szervezett a diákoknak, külföldieket is, lehetővé tette, hogy sok szép városban járhattak tanulói, többek közt: Jalta, Berlin, Moszkva, Velence, Szentpétervár, Prága, Párizs.

1983-ban vonult nyugdíjba, de a tanítást nem hagyta abba, 1990-94-ig még a Vas utcai Kereskedelmi Szakközépiskolában, majd 2002-ig a Colombus utcai Zenei Szakközépiskolában tanított matematikát.

2003-ban vállalt utoljára érettségi elnökséget, előtte 10 évig minden évben elvállalta ezt a megtisztelő feladatot.

Vári Jánosné az a tanár, aki hivatásból, a szakmája és a gyerekek iránti őszinte szeretetből tanított pályafutása alatt, és a mai napig, hiszen manapság is járnak hozzá tanítványok.

Budapest Főváros VII. kerületi Önkormányzat Képviselő testülete Vári Jánosnénak, a helyi közösség érdekében végzett munkája, Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagításának elismeréséül adományozza a  " Pro Urbe Erzsébetváros " díjat.

 

„Pro Urbe Erzsébetváros” díj - Wichmann Tamás

 

Wichmann Tamás 1948. február 4-én született Budapesten. Gyermekkori súlyos balesete után kezdett sportolni - először a boksszal erősítette lábait, majd elkezdett kenuzni. Határtalan kitartása, akaratereje, szorgalma és lelkesedése a magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé tette.

Kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok. 1978-ban hazai Sportszerűségi Díjban,  majd nemzetközi Fair Play Díjban részesítették, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével ismerték el sportolói és edzői tevékenységét. 1991-ben beválasztották a Minden Idők Legjobb Sportolói Egyesületébe.

Az MHS, az Egyetértés, a VM Egyetértés, majd az MTK-VM színeiben versenyzett, itt is fejezte be sportolói pályafutását. Visszavonulása után az MTK Örökös Tiszteletbeli Tagjává választotta, valamint aranygyűrűvel tüntették ki.

Részt vesz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat programjában.

1967 óta kerületünk lakója. Az ő nevéhez fűződik a Király utca-Kazinczy utca sarkán található játszótér elődjének létrehozása, melyet a Kazinczy utcai építkezési roham gátjaként fellépve őrizhetett meg a kerület szabad területként.  Jeleskedik a műemlékvédelemben - minden év decemberében megkoszorúzzák Schneider József híres kártyafestő mester emléktábláját. Ugyanebben a házban, immár 26 éve működteti vendéglőjét. Az alternatív vonalat képviselve, tartalmas kvízjátékokkal, beszélgetésekkel, az egymásra találás lehetőségével biztosít kulturált szórakozási formát az erzsébetvárosi polgárok részére.

Budapest Főváros VII. kerületi Önkormányzat Képviselő testülete Wichmann Tamásnak a helyi közösség érdekében végzett kimagasló munkája, Erzsébetváros kapcsolatainak gazdagítása elismeréséül adományozza a  "Pro Urbe Erzsébetváros" díjat.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

NIEDERMÜLLER PÉTER, POLGÁRMESTER

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT