„PRO URBE ERZSÉBETVÁROS” DÍJAZOTTAK – 2017

Szögi Csaba

Szögi Csaba évtizedek óta a hazai táncélet egyik vezető egyénisége. Megalapította a több évtizedes múltra visszatekintő Közép-Európa Táncszínházat. Erzsébetvárosban 1996 őszétől végzi a magyar közéletben is kiemelkedő kulturális tevékenységét, kerületünk Bethlen Téri Színházának művészeti vezetője. A Közép-Európa Táncszínházként, 1989 januárjától általa újjászerveződő együttes alapkoncepciója az volt, hogy fiatal alkotóknak helyet, társulatot biztosítson a kísérletezéshez és keresse az újabb tehetségeket. Az elmúlt évtizedekben a legnagyobb táncos-koreográfusok, mostani társulatvezetők alkottak itt fiatalon, többek közt: Bozsik Yvette, Horváth Csaba, Gergye Krisztián, Hámor József és Duda Éva.

Művészeti vezetőként a műsorok kialakításánál a szélesebb repertoár és az önfenntartás érdekében arra törekedett, hogy ne csak táncszínház szerepeljen a repertoáron, hiszen ez Külső Erzsébetváros egyetlen kulturális intézménye. Így jött létre - az épület eredeti nevével a Bethlen Téri Színház -  amiben 2012 őszétől négy szervezet dolgozik együtt: a Közép-Európa Táncszínház, - amely továbbra is a táncelőadásokat szervezi - a Füge a színházi, az ESZME a bábszínházi, az Apró Színház pedig a gyerekszínházi programokért felel. A Közép-Európa Táncszínház mindig is hangsúlyt fektetett az oktatási és nevelési programokra nyílt pályázatot írnak ki alkotóknak és közülük a legjobbaknak (évadonként 3 fiatalnak) lehetőséget biztosítanak, hogy a KET profi táncosaival egy héten keresztül megvalósítsák elképzeléseiket.  Bethlen Téri Színház adta lehetőségek közt.

A Bethlen Téri Színház 2012. januárjától befogadó- és produkciós színházként működik. A színház küldetése, hogy a hazai és alkalomszerűen a nemzetközi kortárs előadóművészetek (elsősorban tánc, színház, bábszínház és képzőművészet) kiemelt budapesti befogadó színházi intézménye legyen, szem előtt tartva Erzsébetváros és szűkebb környezete, külső-Erzsébetváros érdekeit és igényeit is. Célja új élettel telíteni a helyet, az alkotóművészet területein aktív, fiatal művészek bevonásával, műfaji megkötések nélkül. Emellett a  Közép-Európa Táncszínházzal sikerült újra színházzá avatni az addig csak próbahelyként működő épületet. Azóta 40 bemutató, és sok felejthetetlen színházi este bizonyította, hogy kiváló munkát végeztek. Színház-rehabilitáló, otthonteremtő munkájuk eredményei immár széles körben – külföldön és belföldön egyaránt – ismertek. A Bethlen Budapesten egy semmi mással össze nem téveszthető színfolttá vált, az itt működő társulat évek óta meghatározó szerepet vívott ki magának a kerület és a főváros színházi életében.

Erzsébetváros Önkormányzata és a Bethlen Téri Színház kiemelt együttműködésének köszönhetően több hagyományteremtő rendezvénysorozatot valósítunk meg évről – évre, Szögi Csaba elkötelezett szakmai vezetése mellett.

Kérem, engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül megemlítsek Szögi Csaba díjai, kitüntetései közül: Junior díj – 1975-ben, Örökös Aranysarkantyús Táncos 1979-ben, 4x lett nívódíja koreográfus, Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje - Lovagkeresztjét 1998-ban kapta, A Magyar Kultúra Lovagja 1999-ben, Harangozó Gyula-díj 2003-ban, A Táncművészetért-díj 2010-ben.


Geröly Tibor

Geröly Tibor Művészetbarátok Egyesületének elnöke és alapító tagja. Az egyesület 1982 –es alapítása óta céljának tartja a művészet valamennyi ágát felölelő szándékkal az alkotók és barátaik érdekképviseletét, támogatását, kiállítások, előadások szerevezését, a művészeti ismeretterjesztést.

Geröly Tibor úr Szombathelyen született 1937. augusztus 23-án. 1964-ig a Vas megyei Gyöngyösfaluban élt, nevéhez fűződik az 1960-ban kezdeményezett Kőszegi Ifjúsági Napok rendezése, amely nemzetközi kulturális és sporteseményként, valamint a hazai textiliparban dolgozó fiatalok szakmai találkozójaként is jelentős eseménynek számított.

Szervező-irányító munkájáért 1963-ban kormánykitüntetésben részesült. Budapesten a vezetőképzés különböző területein, majd egy évtizedig az ifjúsági-, sport-, és gyermeklapok propagandáját szervezte. 1980-tól (a cég 1993-as csődbejutásáig) a Képzőművészeti Kiadó reklám-, majd PR-főnöke. Időközben felsőfokú reklám-propaganda képesítést szerzett, szakdolgozatát "A képes levelezőlap magyarországi elterjedése és propagandája" címmel írta meg. Ő készítette többek közt a Rubik Ernő nevét viselő kocka első reklámfilmjét is. Rendszeresen publikál, 1968-ban az egyesület kiadásában 36 művész pálya címmel jelentek meg írásai. Napilapokban, folyóiratokban elsősorban könyvrecenziói látnak napvilágot. Több könyvhöz írt előszót, bevezetőt. Rendszeresen vállalkozik kiállítások megnyitójára is.

1985 óta az egyesület főtitkára. Létrejöttétől elnöke a Művészet és Barátai Alapítványnak és a Pest-Budai Ifjúsági Kultúregyesületnek, vezetőségi tagja az Igazság Baráti Társaságnak. 1993-ban Krúdy Gyula emlékéremmel tüntették ki, Berettyóújfalu Pro-Urbe kitüntetésben részesítette. Létrehívója volt 1980-ban a Nemzetközi Poszter Kupaként ismert kispályás labdarúgótornának.

Jelentős az egyesület könyvkiadói tevékenysége is, sok tehetséges írónak jelent meg kötete gondozásukban. Kezdeményezésére 1991 –ben 1500 példányszámban Művészet és Barátai címmel kéthavonta lap jelenik meg, mely összekapcsolja az egyesület közel 1000 tagot számláló közösségét, a hasonló létszámú érdeklődőket, rokonszenvezőket.

A magyar kultúra és művészet ápolásáért végzett tevékenységéért Prokop Péter-díjat kapott 2016-ban.


Dr. Baranyi György

Dr. Baranyi György 27 éve dolgozik a Péterfy Sándor utcai kórházban a kerület betegeiért. 1995 óta él kerületünkben, ahol még társasháza közös képviseletét is ellátja.

Aradon született, általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte. 1979-ben végezte el summa cum laude a Marosvásárhelyi orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemet. 1985-ben Aradon kezdett dolgozni, az ottani kórház ortopéd – traumatológiáján, majd, miután 1989-ben Magyarországra települtek a Péterfy Kórház baleseti részlegén. Tanulmányait folytatta, általános sebészeti és traumatológiai, majd ortopéd és mellkas sebészeti szakvizsgát szerzett. Számos hazai és külföldi kongresszuson vesz rész előadóként, számos nemzetközi publikáció fűződik a nevéhez. Végigjárva a ranglétra minden fokát, jelenleg osztályvezető főorvosként dolgozik a Baleseti Központban.

Életében, pályafutásában számára a biztos családi háttér sokat jelentett feleségével – akivel gyermekkoruk óta ismerik egymást – két lányt nevelnek, akik szintén egyetemisták. Kisebbik lánya orvostanhallgató Szegeden.

Mivel munka –és lakóhelye is Erzsébetváros, így szívébe zárta ezt a kerületet. Az itt töltött 27 éve alatt sok ezer kerületi beteget látott el, és a feléje áradó köszönet és megbecsülés az, ami a mai napi is előre viszi munkájában. 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT