ERZSÉBETVÁROSI DÍSZPOLGÁRAI – 2015

Mácsai Pál
 

Mácsai Pál 1961-ben született, Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban végezte, majd 1980-tól a Színművészeti Főiskolán folytatta, ahol 1984-ben szerzett színész diplomát. Diplomájának megszerzése után a budapesti Nemzeti Színház színésze lett, ahol 1989-ig játszott. Közben 1987 és 1990 között elvégezte a Főiskola rendező szakát is. 1989-ben a Madách Színház művészeként folytatta pályafutását. 2001-ben a Madách Kamara művészeti vezetőjévé nevezték ki. Pozícióját a színház 2004-es átalakulása és Örkény István Színházzá történt átnevezése után is megtartotta.

A színházi közéletben is aktív szerepet vállalt: 1996 és 2000 között a Magyar Színész-kamarai Egyesület alelnöke, valamint 1997 és 2000 között a Magyar Színházi Társaság vezetőségi tagja volt. Színházi és filmes munkáin kívül a Lyukasóra című irodalmi műsor állandó szereplőjeként is szerepel. 1989-ben Zárójelentés címmel nagylemezt adott ki. Sokoldalú művész, szerepeire és rendezéseire is jellemző az erős tudatosság, a lényegre történő összpontosítás és a precizitás.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1991), Erzsébet-díj (1993), Greguss-díj (1995), Mensáros László-díj (1996),  A színikritikusok díja (1998, 2002), A filmszemle díja (2001), Súgó Csiga díj (2001, 2003), A filmkritikusok díja (2002), Prima díj (2003), Érdemes művész (2008), Gundel művészeti díj (2008), Budapestért-díj (2010),  A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (2013), Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2013),

Kossuth-díjat, mely (2014) kitüntetést sokoldalú színészi pályája, egyedülálló rendezései, valamint színházalapítói és a magyar színházi életet is gazdagító közéleti tevékenysége elismeréseként a tavalyi évben vette át. Korábbi munkáit felidézve számos színházi szerepe közül Rómeót, Cipollát, Antoniust és Trileckijt említette fontos állomásként, külön fejezetnek tartja az Azt meséld el, Pista! című Örkény-monológját, amelyet több, mint ötszázszor adott elő. Filmszerepei között Sopsits Árpád Torzók című munkájában játszott szerepét és a Terápia című sorozat főszerepét tartja legfontosabbnak. Rendezései közül Shakespeare Téli regéjét, és az Örkény-darabok új adaptációinak színpadra állítását emeli ki. Fontosnak tartja, hogy a lassan huszadik évfolyamába lépő Lyukasóra című televíziós irodalmi játék résztvevője

Az „Örkény-kert” rendezvény az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának közös egész napos, minden korosztály körében nagy érdeklődésre szert tett rendezvénye. A színházi évadnyitóval egybekötött rendezvény az idei évben immár 4. alkalommal kerül megrendezésre. Hagyományt teremteni a legnehezebb kulturális feladatok egyike, az Örkény színház ezzel a rendhagyó évadnyitó programsorozattal valódi értéket teremtett Erzsébetváros lakosságának, Mácsai Pál igazgató úr irányítása alatt. Az Örkény István Színház működésének több mint tíz éve alatt a főváros számottevő színházi műhelyeinek sorába lépett. Szakmai fejlődéséhez, dinamikájának megtartásához mára szükségessé, művészileg pedig lehetségessé vált egy stúdiószínházi játszóhely működtetése. Az Örkény Színház rendelkezik egy olyan, nagy jelentőségű és sikeres színházpedagógiai programmal is, amely léptékét és hatását tekintve kiemelkedik a hasonló kőszínházi vállalások közül. Ez az IRAM – „Ifjúsági Részleg és AlkotóMűhely”. Az IRAM-program, középiskolásokat tanít színházat nézni és általában a művészetről gondolkodni. A program máig mintegy 3000 középiskolást fogadott. A nagy sikerű munka továbbvitelének és tevékenységi köre bővülésének egy színház-pedagógiai központ kialakítását feltételezi, Erzsébetváros önkormányzatának további támogatásával és közreműködésével.

Erzsébetváros posztumusz díszpolgára

Elekfy Jenő

Elekfy Jenő Munkácsy-díjas festő - és grafikusművész, érdemes művész,  egyetemi tanár Győrben 1895. március 3 –án született Kirchner Jenő néven. Apja Kirchner Elek Győr város zeneszerző karnagya volt. Meghalt Budapesten,1968. április 23 –án. Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult 1919-ig. Mesterei Edvi Illés Aladár, Réti István. 1920-tól kiállító művész. Munkásságának kezdetén Rudnay Gyulához fűzte szoros baráti és munkakapcsolat. Ebben az időben sötétebb tónusú rajzok és festmények születtek, amelyeken felismerhetők az alföldi festészet hatásai és a rembrandti hagyomány tisztelete. Később - hosszú időn át -Szőnyi István körének meghatározó tagja. Áttért az akvarellre és ebben a műfajban magas művészi fokot ért el.  Megbízták a Képzőművészeti Főiskola akvarell oktatásának és tanszékének megszervezésére. 1939 – 49 között az akvarellfestészet tanára, tanszékvezetője. Schéner Mihály - Kossuth- díjas klasszikusunk - meghatottan így emlékezett egy alkalommal: „Szigorú mester volt, a művészetben semmi könnyelműséget nem tűrt. De ő volt az egyetlen tanár a főiskolán, aki nemcsak követelt, hanem leült közénk a műteremben és a plen-air festésnél is és velünk festve adta át a tanítást.”  A Gresham-kör állandó tagja. Már ebben az időben a magyar festészet egyik meghatározó egyénisége.  1950-től ismét fest olajképeket. Emellett a rézkarc és több más grafikai műfaj rangos művelője. Társszerzője a Szőnyi által szerkesztett A képzőművészet iskolája c. könyvnek. Témái a Dunakanyar (Esztergom, Dömös, Zebegény, Tahi), Győr és a Rába folyó környéke, Tihany, a Balaton, a Budai Vár, a Margitsziget atmoszférikus változásai. Tájképek, portrék, aktok, csendéletek sora gazdagítja képzőművészeti örökségünket. Az Erzsébet krt 20. alatti műteremlakásban élt, egyik szép akvarellje a körút látképe.  Eleven, könnyed és levegős előadása mögött biztos rajztudás, karakter- és színérzék áll. Kiváló társasági ember, jól zenélt (hegedült) írt és verselt. Példás férj és családapa volt haláláig. Az utolsó óráig dolgozott.

Elismerései, díjai: 1932: Párizsi ösztöndíj: 1935: Állami vízfestmény díj. 1940: Szinyei Társaság - Tájkép díja. 1954: Munkácsy-díj. 1966: Munka Érdemrend. 1968: Érdemes művész, 1991: Címzetes egyetemi tanár. Köztéri művei a Magyar Nemzeti Galériában és a Fővárosi Képtárban láthatóak.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT