VOGEL ERIC

Vogel Eric


Született: Budapest 1907 június 22. Vogel Imre néven.

Édesapja: Vogel Izidor, szobafestő mázoló mester volt. Szerette volna, hogy fia az ő szakmáját tanulja és tegyen vizsgát az ő tanítása alatt.
Szüleivel és húgával az Elemér utca 4.-ben laktak. Első feleségével 1933-ban kötött házasságot. Ebből a házasságból egy fia született. Második feleségével 1978-ban kötött házasságot.
Eric, nevét Kálmán Imrétől kapta. Jellegzetes szignója a védjegye lett. Díszlet- és jelmez tervező, grafikus, festő, az élet illusztrátora. Az emberi élet történéseit rajzolta le, mindig másképpen: hol a maga drámaiságában, hol amilyennek szerette volna látni. A ceruza és a festővászon végigkísérte az egész életét.

Képzőművész szeretett volna lenni, de nem vették fel a főiskolára. Fényes Adolf és Hermann Lipót festőiskolájába járt, majd 1925-ben az ő ajánlólevelükkel érkezett Bécsbe. A bécsi Iparművészeti Főiskolán belsőépítészetet tanult és Ferenczy Sándor irodájában dolgozott. Bécsben ismerkedett meg a színház és filmgyártás világával. Itt került kapcsolatba Kálmán Imrével, Kertész Mihállyal, Korda Máriával….

Tizennyolc évesen már több újságnak rajzolt, 1920-tól a Színházi Élet illusztrátora. Budapestre 1927-ben tér haza.
Első sikerét a Fővárosi Operettszínházban, Bus Fekete László: Páros csillag című operettjével aratta.

Díszleteket és jelmezeket tervezett, az Operett Színházban Lengyel József: A nagy börtön, Zsolt Béla: Erzsébetváros, a Városi Színházban: Eisemann Mihály - Brodszky Miklós: Hulló falevél, Zerkovitz Béla: Josephin Császárnő című operetthez.

Szoros kapcsolatba került a XX. Századi magyar színháztörténet legnagyobb művészeivel. (Hegedűs Gyula, Fedák Sári, Kabos Gyula, Honthy Hanna, Bársony Rózsi, Turay Ida, Karády Katalin, Csortos Csula, Feleky Kamill, Jávor Pál, Sárdy János, Latabár Árpád és Kálmán, Kazal László, Kibédy Ervin, Kabos László, Kiss Manyi, Németh Marika, Rátonyi Róbert, Felföldi Anikó, Gálvölgyi János, Horváth Tivadar, Lórán Lenke, Medveczky Ilona… A névsor felsorolhatatlan) Csodálatos ruhákat, díszleteket tervezett a ’30-as évektől haláláig, 1996-ig.
Szakmai tudására, ízlésére ötleteire rendezők, koreográfusok támaszkodtak. Vogel Eric azt tartotta, hogy a jelmez, munkaruha. Soha nem tervezett öncélúan, mindig ismerte a mű cselekményét. Több, mint 400 előadást álmodott színpadra. Fantáziája kreativitása kiapadhatatlan volt. Szerette a merész ruha megoldásokat, a színes anyagokat, amelyeket az 1930-as évek közepétől felhasznált a revü világában, többek között a Moulin Rouge-ban a Parisien Grill-ben a Royal Revüszínházban, a kerületben régen működött Tarka Színpadon, illetve a Maxim Varietében.
Vogel Eric az egész életét végigrajzolta. Munkaszolgálatba vitték 1942-ben. Ott is rajzolt. Csak így élhette túl. Innen sikerült megszöknie 1944-ben.

Ezután Nagyváradra került a színházhoz. Külön engedéllyel 1945-ben Budapestre utazott, ahol felkutatta családját, majd velük együtt visszautazott Nagyváradra, ahol 1945-től 1947-ig dolgozott. Innen Budapesten keresztül hajójeggyel a zsebükben Amerikába készültek, de ők mégis itthon maradtak.

Eric egyre több színházi felkérést kapott: Royal Színház, Thalia Színház, Operett színház, Moulin Rouge, Maxim varieté.

Alapítója volt a József Attila és a Vidám Színpadnak. A Magyar Televíziónak kezdetektől fogva munkatársa volt. Munkáját többször Nívódíjjal ismerték el. Főbb munkái: Tánckongresszus, Slágermúzeum, Maya, Ligeti Legendák, Vogel Eric portré film….
A színházak és a revük mellett kirándulást tett a cirkusz világába is.
Különleges anyagokból alkotott ruhát a világbajnok Regőczy Krisztina – Sallay András jégtáncos párnak.

A Gálfi János által vezetett népszerű Gulyás Party-t tervezte sok éven át. Sok reklámot, plakáttervet készített, kotta címlapot rajzolt a Rózsavölgyi kiadónak.
Élete során sokszor visszatért a képzőművészethez, szívesen járta az országot, világot. Festményein, ceruzarajzain, örökítette meg a magyar, francia, bolgár és olasz tájakat. Legtöbbször Párizsba tért vissza.

A ’90-es évek közepétől figyelemmel kísérte a gödöllői Grassalkovich Kastély felújítási munkáit. Gödöllőn a Madách Imre Szakmunkásképző Iskolában 1994 és 1996 között tanította a női ruhagyártó tanuló lányokat a jelmeztervezés mesterfogásaira.

Utolsó éveiben is tele volt energiával és tervekkel. A Csárdáskirálynő operetthez nyolcadik alkalommal Szolnokon, 1996-ban tervezte a díszleteket és a jelmezeket. A bemutató előtt érte a halál, akkor amikor mindent elrendezett. A premieren már csak néma felállással ünnepelték a tervezőt.

Kiállításai voltak többek között: Ausztriában, Csehországban, Olaszországban, Párizsban, New-Yorkban…. Nagysikerű életmű kiállítása volt Gödöllőn a Királyi Kastélyban, Kaján Marianna rendezésében.

Vogel Ericet a magyar Toulouse Lautrec-nek nevezték.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT