NEMÉNYI LILI

Neményi Lili


(született: Igló, 1902. nov. 28.; elhunyt: Budapest., 1988. júl. 14.) szoprán operaénekesnő színésznő, 1959-től érdemes művész, 1967-től kiváló művész.
Háromévesen már játszott, mint egy többgenerációs színészdinasztia legifjabb tagja, hiszen a dédmama, Rácz Mária vándorszínész, aki egy 48-as forradalmárhoz és honvédtiszthez ment feleségül, a nagymama, Szelényi Emília, aki õt felnevelte, a mama, Szelényi Ilonka, a nevelõapa, Neményi László pedig nagykárolyi színigazgató.

Zenei tanulmányait Hoór Tempis Erzsébet, Kelen Hugó és Hetényi Kálmán irányításával végezte – magánúton.
Nagyanyja, Szelényi Emília nevelte. Iskoláival egy időben megtanult zongorázni – később maga tanulta énekes szerepeit, saját zongorakíséretével. A kolozsvári Magyar Színházban vizsgázott 15 éves korában – hogy megkaphassa működési engedélyét.
Öt évet töltött Kolozsvárott, Janovics társulatánál, ez volt gyakorlatilag a „főiskolája”. A kolozsvári színházban minden este játszott.
Művészi életútjában a következő évek állomásai: Szeged, Miskolc, Nagyvárad, Kassa, Debrecen, Bp., Eger, Békéscsaba, Gyula, Hódmezővásárhely.
1928-ban a Fővárosi Operettszínházban és a Magyar Színházban kapott szerepeket.
1922-31 között törzshelye ismét Kolozsvár, innen indult vendégszereplésekre más-más városokba.
1930-ban Miskolcon játszott és 1933-ban házasságot kötött Horváth Árpád rendezővel. Debrecenben Hoór Tempis Erzsébet foglalkozott hangjának képzésével; 1937-ben Mozart: Szöktetés a szerájból Blondéja, majd Császárné a Háry Jánosban.
A Székelyfonó első vidéki színrevitelében a Lányt énekelte.
1939-ben egy a magyar Rádióban bemutatott „A vígözvegy”-egyveleg élő adása után meghívták próbát énekelni az Állami Operaházba, s megbízták több szerep betanulásával.
1940-45 között könnyű sanzonokat énekelt Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, József Attila, Szép Ernő és Gábor Andor verseire, amikor bezárulnak előtte a színházak kapui. Pódiumon és kávéházakban lép fel, de neki ez a műfaj is jól állt. Ekkor már mögötte van a debreceni nagy siker: Kodály Székely fonója, amelyben látta őt Tóth Aladár, aki mikor igazgató lesz, azonnal meghívja Neményi Lilit az Operaházba.
A második világháború után a kávéházból jött énekesnőt ellenállás fogadja az operaházi kollégák részéről, de a közönség, a szakma első perctől fogva elfogadja.
Nagy sikersorozat kezdődik a Mozart- és Puccini- hősnőkkel és olyan rendezőkkel, mint Nádasdy Kálmán, akit "varázslónak" nevez.

Bár a hatvanas években nyugdíjba megy, még a hetvenes években is bejárja előadókörútjaival a világot.

1946-tól 1970-ig a Budapesti Operaház magánénekese, továbbá főszerepeket énekelt operettekben is.
Vendégszerepelt Ausztria, Belgium, Csehszlovákia, Franciaország., Jugoszlávia, Kína, Lengyelország, Mongólia, Nagy-Britannia, NDK, NSZK, Románia, Svájc és az USA nagyvárosaiban.
Neményi Lili nélkül szegényebb lenne a magyar opera- és operett-játszás története. Saját bevallása szerint nemigen lehetett volna sztár, mivel "nyeszlett" volt.

Neve teli házakat vonzott.
Egy kritikus írta: "Neményi Lili énekszámai külön is megvetik az alapját az operett teljes sikerének."
Pesterzsébeten a kerület fenntartásában lévő muzeális emlékszobát Neményi Lili gazdag adományából rendezték be.
A neves operaénekesnő a második világháború előtti években többször szerepelt a helyi úgynevezett faszínházban. Operett alakításai nagy közönségsikert arattak. Erre a sikerre emlékezve a városrésznek ajándékozta Madách téri, utolsó lakhelyéből való XIX. századi bútorait, színház-történeti emléktárgyait, fotókat, színlapokat, kottákat, neves művészbarátok dokumentumait.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT