SZENT ERZSÉBET TEMPLOM

A tér közepén magasodik a műemlék neogótikus nagytemplom, mely Steindl Imrének, az Országház építőjének egyik fő műve. A templom főhomlokzata a hosszúkás négyszögű tér északnyugati részére néz. A homlokzat a szemlélőre szépséget, harmóniát áraszt. A templom bejáratai feletti orommezők domborművei valamint a hatalmas rózsaablak vonják magukra tekintetünket. A domborművek Jézus és Szent Erzsébet életéből vett jeleneteket ábrázolnak, párhuzamba állítva ezáltal életútjukat. A főbejárat fölötti dombormű témája, Szent Erzsébet elevatiója. Ezek a domborművek, valamint a főbejárat fölött, az oromzat csúcsán álló Erzsébet szobor Kiss György szobrász alkotásai. A terrakotta díszek és szobrok Zsolnay Vilmos gyárának termékei.

A templom különlegessége a Zsolnay-kerámia szokatlan mérvű alkalmazása. Nemcsak az oromzat szoborsora készültek a híres pécsi gyárban, hanem az egész rózsaablak is, sarkain az evangélista szimbólumokkal. A templom hosszházát két 76 méter magas torony fogja közre (ez a VII. kerület legmagasabb pontja). A háromhajós csarnoktemplom 62 méter hosszú és 21,6 méter széles, 2560 személyt képes befogadni. A keresztelő medence a jobb oldali mellékoltárnál található. Az orgonakarzaton helyezték el az Ország Sándor és fia műhelyéből származó hatalmas orgonát. A hosszház és a kereszthajó hatalmas üvegfestményei mind elpusztultak a II. világháborúban. Az elmúlt években megkezdődött az újrakészítésük. A főoltárhoz jobbról és balról 2-2 mellékoltár csatlakozik. A kivitelezők a hazai műipar legjelesebb képviselői voltak, így a már említett Róth Miksán kívül Jungfer Gyula, Lingel Károly, Páder Nándor.

A templomot 1901. május 16-án Ferenc József császár és király jelenlétében szentelték fel. A tér neve abban az időben még Szegényház tér volt, egészen 1932-ig. Ekkor helyezték el itt, és avatták fel Szent Erzsébet szobrát, halálának 700. évfordulója alkalmából. A szobor Damkó József alkotása. Erzsébetet (1207-1231) mint a szegények szentjét, egész Európa szívébe zárta. Már 1235-ben szentté avatták, és sírja fölé templomot emeltek Marburgban. Az egyházközség és a templom is felvette Szent Erzsébet nevét.

A tér neve is egy vele kapcsolatos legendára vezethető vissza. E szerint férjének családja nem nézte jó szemmel adakozását, s szemrehányásukat elkerülendő, csoda folytán kötényében rózsákká váltak az adományok. 1932 óta e legendára emlékeztetve hívják az addig Szegényház teret Rózsák terének. Az egész tér műemléki védelem alatt áll.
Árpádházi Szent Erzsébet római katolikus plébániatemplom
A Szent Erzsébet templom oromzati szoborcsoportja
Rózsaablak a templom főhomlokzatán
A három hajó boltozata

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

NIEDERMÜLLER PÉTER, POLGÁRMESTER

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT