ISTVÁN TÉRI SZÍNHÁZ

A tér első neve Stefans Platz volt, melyet 1874-től István térnek hívtak. 1907-ben a tér is felvette Klauzál Gábor nevét. "A mai Erzsébetváros közepén egy istenverte piszokfészek terült el, az István tér. Tér volt, amennyiben nem volt beépítve (...). És erre a helyre álmodta meg Miklósy Gyula vidéki színigazgató a maga színházát, a harmadik magyar színházat, mely a fővárosban emelkedett" - írta Váradi Antal A régi Pest emlékei című könyvében. Miklósy megvette a ligetben felállított gyermekszínház épületének fa és vasvázát. Ideszállíttatta s ebből alkotta meg az István téri Színházat.

Színházába a legjobb vidéki és a Nemzeti Színházzal valamiképpen elégedetlen színészeket nyerte meg (közéjük tartozott Harmath Emma operetténekes, Breznay Géza jellemszínész, Káldy Gyula karmester, Káldyné Dékány Teréz színésznő, Kassay Vidor, Lukácsy Sándor rendező, Solymosy Elek színész). A társulatnak balettkara is volt, Storch Miksa balettmester vezetésével. 1872. október 30-án Jókai prológusával avatták fel a színházat.

Sikerült azt is elérni, hogy maga Jókainé Laborfalvy Róza lépjen fel a Szigetvári vértanuk című dráma első felvonásában. Miklósy Nemzeti színházat akart játszani. Amikor a Nemzetiben előadták az "Ármány és szerelem" című darabot, Miklósy is ugyanazt tűzte műsorra. Azonban felismerte, hogy nem konkurálhat a Nemzetivel, ezért operetteket adott elő, sikerrel. Színházában tartotta a színiiskola növendékeinek vizsgaelőadásait is. 1874. január 2-án tűz ütött ki az épületben, s ez véget vetett a színháznak. Azon a helyen, ahol a színház állt, épült fel az István (ma Klauzál) téri vásárcsarnok 1897-ben.
Azon a helyen, ahol a színház állt, épült fel az István (ma Klauzál) téri vásárcsarnok 1897-ben.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT