KARINTHY FRIGYES

Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, kritikus, a XX. századi humorisztikus irodalom egyik megteremtője, Erzsébetvárosban a Damjanich utca 27-ben született 1887-ben. A hat éves gyermek harmónikus életét tragikus esemény, édesanyja halála szakítja meg. 12 éves koráig sokszor képzeli el, hogy édesanyja a lépcsőházukban várja. Igazán hat évvel később, amikor végleg fel kell adnia ábrándjait, síratja el először édesanyját. Édesapja, Karinthy József, a Ganz gyár idegen nyelvű levelezőjeként tartja el népes családját. Karinthy írói hajlama korán megnyilvánul. 11-13 éves kora között terjedelmes naplót vezet. Már naplójában felfedezhető a sajátos karinhys vonás, az irónia, amely az intellektuális humor eszköze.

Naplójából idéz az Utazás a Merkurba című regényének előszavában: "Oly történetet akarok elmondani, amelyről nem kérdezhető, megtörtént-e? Már a címéről is látni, hogy nem. Nem is csináltam könyvemben számításokat, nem azt akartam mutatni, hogy hogyan kell a Merkurba utazni, de azt, hogy gondolatban milyen lehet." Karinthy a Markó utcai reáliskolába jár. A francia nyelvvel azonban nem tud megbírkózni, ezért átíratják a Wesselényi utcai polgári iskolába (összesen 9 iskola padjában ül). Később visszatér a reáliskolába. Az érettségi után különböző egyetemi tanulmányokkal foglalkozik. Fizika-matematika szakra iratkozik be, eközben sebészetet hallgat és a könyvtárban este 9-ig Schopenhauert, Taine-t és Mommsent olvassa. A műegyetemre is el-ellátogat az "enciklopédikus teljesség kedvéért." Nem tudja érdelődési körét szükíteni, ezért újságíró lesz.

Előbb Az Újság, majd a Budapesti Napló, végül a Nyugat folyóirat munkatársa. Egymás után jelennek meg krokijai, paródiái, kritikái, novellái. Írói hírnevét az 1912-ben megjelenő Így írtok ti című irodalmi karikatúrakötete hozza meg. Karinthy a Thália színpadán látja meg Judik Etel színésznőt, aki első felesége lesz. Harmonikus házasságukból, Gábor fiuk születik. Majd az idili békességet a világháború kitörése szertefoszlatja. Karinthy sok-sok írása jelenik meg a háború ellen, az értékek fennmaradása érdekében. Édesanyjához hasonlóan hat év múlva, a másik imádott asszonyt, feleségét Judik Etelt veszti el. A spanyolnátha kiméletlen gyorsasággal ragadja el 1918-ban. Karinthy megváltozik, sokat ténfereg egyedül az utcákon, vagy Kosztolányiéknál időzik.

Első verses kötetének soraiban: Nem mondhatom el senkinek, Elmondom hát mindenkinek - Karinthy legszemélyesebb gyötrelmeit kiáltja világgá, s ez által valamennyire urrá is lesz rajtuk. Amikor magához tér kétségbeeséből, társra vágyik. Böhm Aranka orvosnő lesz a második felesége. Karinthy első felesége osztozik férje sikereiben, bálványozza őt, s lemond színészi pályájáról. Aranka ellentéte első feleségének, "tündöklő központ, kacér, izgató, akaratos asszony, akitől mi sem idegenebb, mint … a másik ember korlátlan csodálata". Házasságukból Ferenc, azaz Cini születik. Sorra jelennek meg könyvei: Minden másképpen van (1929), Nem mondhatom el senkinek (1930), Üzenet a palackból (1938). Élete nagy álma, egy fogalomtisztító Enciklopédia megírása, nem valósulhat meg. 1936-ban súlyos agyműtéten esett át, melyet Stokholmban Olivecrona híres agysebész végez. Műtétének történetét Utazás a koponyám körül című kötetében 1937-ben írja meg. Agyműtéte után két év múlva váratlanul agyszélhűdésben elhuny Siófokon. A Kerepesi úti temetőben helyezik örök nyugalomba. A gyászbeszédet Móricz Zsigmond tartja. Emléktábla jelöli Karinthy szülőházát a Damjanich utca 27-ben.
Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, kritikus (1887 - 1938)
Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, kritikus (1887 - 1938)
Karinthy Frigyes a Parisette-ben - Popper Ferenc (1930)
Karinthy Frigyes szobra

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT