GOLDZIHER IGNÁC

A Holló utca 4. szám alatt álló kétemeletes klasszicista ház homlokzatán, a bejárattól jobbra és balra egy-egy emléktáblát fedezhetünk fel. Az egyik tábla Goldziher Ignácnak (1850-1921) állít emléket, Sebestyén Károly soraival: "Éjt napot itt munkált, kutatott nagy bölcse Keletnek, /Itt értek csöndben lángesze nagy művei. /S míg neve tündöklőn, hódítva bejárta a Földet, /Ő maga holtig hűn, megmaradott e rögön." Ki volt Goldziher Ignác, akit ma már csak szakmai körökben ismernek? Művelt, vallásos és jómódú kereskedőcsaládból származott. Már 16 éves korában Vámbéry Ármin tanítványa lett a budapesti egyetemen. Goldziher tőle tanulta meg a török nyelvet és az arab nyelv alapjait is.

Ezután külföldön, előbb a berlini, majd a lipcsei egyetemen folytatta tanulmányait. A lipcsei egyetemen nyert bölcsészdoktori oklevelet, 1870-ben. Ezután a leydeni, oxfordi és cambridge-i egyetemek keleti kéziratait tanulmányozta. 1872-ben hazatért, és 22 évesen a budapesti egyetem magántanára lett. Egy év múlva báró Eötvös József kultuszminiszter állami ösztöndíjjal keleti tanulmányútra küldte. Szíriában, Egyiptomban és Palesztinában tanulmányozta az arab filológiát, a mohamedán teológiát és egyházjogot. A budapesti egyetem bölcsészeti karának sémi filológiai tanszékén 1894-től címzetes, 1905-től pedig haláláig nyilvános rendes tanára volt. (A sémi név Noé egyik fiának, Sémnek nevéből származik.)

E tudomány Közel-Kelet és Északkelet-Afrika egyik nagy nyelv és népcsoportjával foglalkozik. Idetartozik többek között az akkád, a főníciai, az arameus, a héber és az arab. A Magyar Tudományos Akadémiának 1875-től levelező, 1892-től rendes tagja. Később az Akadémia nyelvtudományi szakosztály elnöki tisztségét is betöltötte. Tagja volt számos külföldi akadémiának és tudományos intézetnek (berlini, szentpétervári, göttingeni, amszterdami és koppenhágai akadémiáknak). 1889-ben a Stockholmban tartott nemzetközi orientalista konferencián maga a svéd király nyújtotta át Goldziher Ignácnak, mint a legkiválóbb orientalistának, a nagy aranyérmet. Goldziher felbecsülhetetlen érdeme, hogy ő volt az első, aki tudományos kritikai módszerekkel feldolgozta az iszlám történetét. Tehetsége hallatlan szorgalommal és munkabírással párosult. Így tudta ellátni tudományos tevékenysége mellett a hitközség titkári feladatait is 30 éven át.
Dr.Goldziher Ignác orientalista
Dr.Goldziher Ignác síremléke
Dr.Goldziher Ignác emléktáblája a Holló utca 4. szám alatt

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT