BISHITZ DÁVIDNÉ

Az Akácfa utca 32. szám alatti kétemeletes házat korinthoszi oszlopfők díszítik. A második emeleti köríves ablakok alatt rozetták láthatók. Az első emeleti ablakokat kődísz osztja ketté. A bejárati folyosó mindkét oldalán, két-két kagylóhéjjal díszített fülke található. A jobboldali belső fülke előtt egy oszlop áll, rajta név és évszám: Bischitz Dávidné 1889. Ki lehetett e hölgy? Leánykori nevén Fischer Johannának hívták. 1829-ben Tatán született. Édesapja a herendi porcelángyárat sikerre vivő Fischer Mór volt. Johanna fiútestvérei az 1848/49-es szabadságharcban vettek részt, ő maga pedig a sebesülteket ápolta.

Később férjhez ment a megözvegyült, nála jóval idősebb és vagyonos kereskedőhöz, Bischitz Dávidhoz. Lehetősége nyílt a már korábban is gyakorolt jótékonyság folytatására. 1866-ban a Dohány utcai zsinagóga akkori főrabbijával, Meisel Farkas Alajossal megalapította a Pesti Izraelita Nőegyletet. Vezetése alatt az egylet az ország egyik legnagyszerűbb jótékonysági intézményévé fejlődött. 1867-ben létrehozta a leányárvaházat, melyet a látogatásával tüntetett ki Erzsébet királyné. Ugyancsak 1867-ben megismerkedett a jótékonyságáról világszerte ismert párizsi báró Hirsch Mórral, aki évente tetemes összeggel támogatta a szegényeket.

Bischitzné munkálkodása nyomán 1870-ben megnyílt a népkonyha, mely felekezeti különbség nélkül minden rászorulónak ételt adott. 1878-ban a boszniai háború sebesült katonáit ápolta. Ez a cselekedete Ferenc József császár és király elismerését is kivívta: koronás arany érdemkereszttel tüntette ki. Nyilvánvaló, hogy Johanna példás életének köszönhetően kapott 1895-ben a Bischitz család nemesi címet. De vajon mi kötötte Bischitz Dávidné tevékenységét az Akácfa utca 32. számú házhoz? Ebben a házban működött az 1879. április 24-én alakult Fővárosi Gyermekkert egylet, mely a királyi pár ezüstmenyegzője tiszteletére létesült.

Ez a jótékonysági egylet azzal a céllal alakult, hogy a szegény és árva gyerekeket megmentse a nyomortól és az elzülléstől. A gyermekkert egylet jól felszerelt intézmény volt és 300 gyerekről gondoskodott. Bischitzné ezt az egyletet is bőkezűen támogatta. Bischitzné 1898. március 28-án reggel 8 órakor hunyt el. Bischitzné halotti maszkját Telcs Ede készítette el. A gyászszertartást Dr. Kohn Sándor főrabbi végezte. Búcsúztatásán nem csupán a társadalom előkelőségei, a jótékonysági és emberbaráti intézmények vezetői vettek részt, hanem ott voltak "a szegények, a kik gyámolítójukat siratják a halottban és szinte beláthatatlan tömeg kísérte utolsó útjára" - olvasható az Egyenlőség című lapban.
Akácfa utca 32. kapualjában a jobboldali belső fülke előtt egy oszlop áll, rajta név és évszám: Bischitz Dávidné 1889.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT