VÁROSLIGETI FASOR

A Városligeti fasor az 1830-as években kapta első nevét, a német Stadtwaldchen Alle. 1874-ben már magyarra fordítva a Városligeti fasor került az utcanévtáblára. 1921-ben Vilma királynő (1880-1948) nevét vette fel a fasor. Ezzel a névfelvétellel Hollandia akkori királynőjének köszönte meg a főváros, hogy az I. világháború után éhező magyar gyerekek ezreit fogadták magukhoz holland családok, hogy pár hónap múlva felerősödve küldjék őket vissza szüleikhez. A Vilma királynő út 1950-től Gorkij (1868-1936) orosz -szovjet író, drámaíró után Gorkij fasorra változott. 1991-ben visszakapta a Városligeti fasor nevet. A fasor a Lövölde teret köti össze a Dózsa György úttal.

A Városligeti fasor a XIX. század végén a jómódú polgároknak előbb nyári, majd végleges lakóhelye lett. "Az elegáns villanegyed kertjei egészen a Városliget külső szélén végigfutó külső körút vonaláig húzódtak. A környékre jellemző volt a többlakásos bérvilla, melyben három-négy nagyméretű, egyformán előkelő helyzetű és berendezésű lakás is volt." - tudjuk meg Gerle János Századforduló című 2001-ben megjelent könyvéből. A Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán áll az evangélikus templom és gimnázium. A Városligeti fasor 9/11 szám alatt van a BM Központi Kórház. A Városligeti fasor ligethez közelebbi telkein villák épültek. A 23. szám alatt áll a Schwarcz -villa, mely Vidor Emil tervei alapján épült, ahogy a 33. szám alatt lévő Vidor-ház is.

A Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán álló evangélikus templom és gimnázium építészetileg és történetileg is szorosan összekapcsolódik. Történetük a Deák térre vezet vissza, ahol az evangélikusok első iskolája 1795-ben és temploma 1799-1808-ban épült. Majd hozzájuk csatlakozott az 1862-64-ben épült gimnázium. Néhány évtized múlva már ez is olyan szűknek bizonyult, hogy felmerült egy új épület létesítésének igénye. A gimnáziumot 1904. szeptember 26-án adták át. A néhány hetes időcsúszást az építkezést többször akadályozó sztrájk okozta. A templomot pedig egy évvel később, 1905 október 8-án szentelték fel. Az épületek kevesebbe kerültek az előirányzott összegnél. Így több olyan munkát rendeltek meg utólag, ami növelte a gimnázium és a templom értékét.

A zárókő letétele 1905. október 7-én, illetve 8-án volt. A márványból készült zárókövet a díszterem nyugati falába illesztették. A kétemeletes, "L " alaprajzú gimnázium vakolt felületű homlokzatát téglából kialakított párkányok, ablakkeretek és pilaszterek tagolják. A díszterembe belépőt lenyűgözi a terem esztétikai és történelmi varázsa. A gimnázium egykori híres tanárainak és igazgatóinak falakon sorakozó portréi szuggesztív hatást gyakorolnak a szemlélőre. Érthető mit érzett Szabó István gondnok, amikor belépett egyedül a megújult terembe: "a portré festményeket nézve megjelent előttem fasori életem 59 éves múltja" - írta a Gondolatok a fasori Díszterem elkészültekor című cikkében. Az épület lépcsőházának falára Rátz László matematika tanár és igazgató domborművét helyezték el. A gimnázium bejáratától balra emléktáblán örökítették meg a Nobel-díjas Wigner Jenő (érettségizett 1920-ban), a Nobel-díjas Harsányi János (érettségizett 1937-ben), valamint a világhírű Neumann János, a számítógép megalkotójának (érettségizett 1921-ben) emlékét.
Az evangélikus gimnázium és templom összképe a fasor felől
Róth Miksa mozaikja és a rózsaablak
Az evangélikus gimnázium
Luther Márton szobra a díszteremhez vezető lépcsőházban
A díszterem falán a gimnázium híres tanárainak, igazgatóinak portréi
A Városligeti fasor 33. A Vidor-ház kapuja.
A Városligeti fasor 33. A Vidor-ház udvari frontja. A Vidor-házat édesapjának tervezte Vidor Emil 1905-ben. A Vidor-házon 1988-ban emléktáblát avattak Szilárd Leó (1898-1964) fizikus, az atomkutatás úttörője, az atomenergia békés célú felhasználásának egyik kezdeményezője tiszteletére, aki ebben a házban nevelkedett.
A Vidor-ház erkélye
A Városligeti fasor 45. szám alatti Wodianer-házat is Vidor Emil tervezte 1907-ben. A ház tulajdonosa a Lampel és Wodianer Könyvkereskedő és  Kiadó Vállalatot vezető Wodianer család volt.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

NIEDERMÜLLER PÉTER, POLGÁRMESTER

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT