SÍP UTCA

A Síp utca a Dohány utcáról nyíló zsákutcából alakult ki. A mai utca egy része az egykor itt lévő majorság területén épült fel. Ennek a majorságnak, illetve a 9. számú háznak Jobst János György volt a tulajdonosa, akinek a Vademberhez címzett kocsmájáról kapta első nevét a mai Síp utca. 1758-ban Wildmann Gassenak hívták ezt a zsákutcát. Két év múlva megszűnt az utca zsákutca jellege, miután tovább osztották és beépítették a telkeket. 1804-ben kapta az utca a Pfeifer nevet az itt élő Pfeifer családról. Amikor az utcaneveket magyarosították, vagyis 1874-ben, Síposnak nevezték, mely később Síp utca lett. A Síp utca a Rákóczi úttól a Dob utcáig vezet. A XIX. század közepén az utca nevezetessége volt a "sudár, magas kéményű " dohánygyár.

Ha végigmegyünk a Síp utcán, azt tapasztaljuk, hogy valamikor szemet gyönyörködtető házak épültek itt, különösen a Wesselényi utcáig, mára viszont némelyik épület nagyon elöregedett. A lakóházakat olyan nagy nevű építészek tervezték, mint pl. Román Miklós és Ernő a 7. szám alattit, a Síp utca 16. és a Wesselényi utca. 14. sarkán álló épületet Vágó László, a Síp utca 17. szám alatti lakóházat pedig Löffler Béla. Különösen érdekes a 17. szám alatti négyemeletes lakóház, melynek harmadik emeletén két sokszögű zárterkély ugrik ki a falsíkból. Az épület oromzatán több összefogott ablakot látunk. Az első emelet ablakai körül két-két kis bájos, puttót ábrázoló díszek fedezhetők fel. Korabeli fényképpel összehasonlítva a mai házat, azt tapasztaljuk, hogy több díszítő elem mára eltűnt és a ház oromzata sem olyan már, mint ahogy Löffler Béla megálmodta. Gyönyörű a ház kovácsoltvas kapuja, amit az 1908. óta eltelt idő is megkímélt.

Síp utca 12. szám alatt áll a Budapesti Zsidó Hitközség székháza. Az épületet 1841-ben vásárolta meg az akkori Pesti Izraelita Hitközség. A hitközség az 1848-49-es szabadságharchoz komoly anyagi segítséget nyújtott, pl. kamatmentes kölcsönt adott, hadi célokra gyűjtést rendezett, felszerelte az önkéntes zsidó honvédeket. A fővárost megszálló osztrák seregek retorziója nem is maradt el. Schwab Löb főrabbit heteken át fogva tartották a hírhedt Neugebäude (Újépület) nagy börtönében. Majd az önkényuralom enyhülésekor beállt gazdasági fellendülés hatott a hitközség anyagi helyzetére is. A Síp utcának a Wesselényi és Dob utca közötti szakaszán 2003-ban daruk emelkedtek a magasba, új házak épültek az életveszélyessé vált lakóházak helyébe. Itt, a Síp utca 24. számú ház falán egy emléktáblát helyeztek el barátai Szilvási Lajos írónak 1997-ben. Szilvási Albérlet a Síp utcában címmel itt átélt élményei alapján írt regényt.
A Síp utca 17. szám alatti négyemeletes lakóházat Löffler Béla tervezte 1908-ban. A ház kapuja.
A Síp utca 17. homlokzata
Síp utca 12. A Budapesti Zsidó Hitközség székházának homlokzata. 1927-ben építették a hitközség székházára a III. emeletet és átalakították az épületet. A tervező Schwarcz Jenő volt, Mann József és Társa a kivitelező.
Síp utca 24. Ebben a házban élt és alkotott Szilvási Lajos író az 1950-es években.

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT