RÓZSÁK TERE

A mai Rózsák tere az 1870-es évek elején még a Baromvásár tér nevet viselte. 1878-ban kapta a Szegényház tér nevet az itt álló Szegényházról. Az épületet 1856-ban Hild József tervezte későklasszicista stílusban. Akkor még csak egyetlen hosszan elnyúló szárnyból állt. Czigler Győző műépítész tervei alapján oldalszárnyakkal hátra felé bővítették 1877-ben és 1882-ben. Udvarában szép kertet, később az épületben kórházat alakítottak ki. Az azóta történt építkezések nem váltak előnyére a ma Erzsébet kórház néven működő intézménynek. Az 1870-es években parcellázták a tér környékét. Az oda néző telkek nagy részét szociális és egyházi célokra adományozták. A tér keleti oldalán az Országos Kisdedóvó Egyesület óvónőképző intézete létesült 1876-ban francia reneszánsz stílusban. Az épület egyik részében mindmáig óvoda van, mely Gróf Brunszvik Teréz nevét vette fel 1992-ben.

Az óvónőképző intézet mellett az 1881-ben épült római katolikus plébánia áll. A plébániát és az azzal egy időben létesült kis neoromán templomot Czigler Győző tervezte. Ezt a templomot ideiglenesnek szánták, amíg a nagy templom felépül. A Szent Erzsébet-templom elkészültével, 1905-ben a görög katolikus egyházé lett. Itt nyílt meg az első görög katolikus templom fővárosunkban. Az épületet a bizánci szertartás igényeinek megfelelően alakították át. Az ikonosztáz képeit Roskovics Ignác festette. A templom mellett megépült a plébániája. A tér közepén magasodik a műemlék neogótikus nagytemplom, mely Steindl Imrének, az Országház építőjének egyik fő műve. A templom főhomlokzata a hosszúkás négyszögű tér északnyugati részére néz. A homlokzat a szemlélőre szépséget, harmóniát áraszt.

A templomot 1901. május 16-án Ferenc József császár és király jelenlétében szentelték fel. A tér neve abban az időben még Szegényház tér volt, egészen 1932-ig. Ekkor helyezték el itt, és avatták fel Szent Erzsébet szobrát, halálának 700. évfordulója alkalmából. A szobor Damkó József alkotása. A tér neve is egy vele kapcsolatos legendára vezethető vissza. E szerint férjének családja nem nézte jó szemmel adakozását, s szemrehányásukat elkerülendő, csoda folytán kötényében rózsákká váltak az adományok. 1932 óta e legendára emlékeztetve hívják az addig Szegényház teret Rózsák terének. Az egész tér műemléki védelem alatt áll.
1876-ban létesült az Országos Kisdedóvó Egyesület óvónőképző intézete a mai Rózsák terén.  1887-ben  "L"  alakú sarokszárnnyal bővült Pucher József tervei szerint, francia reneszánsz stílusban. A Gróf Brunszvik Teréz óvoda, és a Szerb óvoda, Általános Iskola és Gimnázium működik az épületben.
A görög katolikus templom
Az Árpádházi Szent Erzsébet római katolikus plébániatemplom Steindl Imre egyik fő műve. 1901. május 16-án szentelték fel Ferenc József császár és király jelenlétében.
A Szent Erzsébet templom oromzati szoborcsoportja
Rózsaablak a templom főhomlokzatán
A három hajó boltozata
A szentély felújított üvegablakai. Kemény Marienne festő-restaurátor művész felvétele (Clematis Stúdió).
Róth Miksa egyik elpusztult hosszházi üvegfestményének rekonstrukciója

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT