LÖVÖLDE TÉR

A Lövölde tér ma már csak nevében őrzi, hogy egykor itt állt a Lövölde. A tér a nagy forgalmú és igen hosszú Király utca folytatása, ahonnan a Városligetbe és ide, a Lövöldébe kocsizott ki egykoron az előkelőség és a vagyonos polgárság. A céllövészet nem volt mindig kedvtelés vagy mint később, a népszerű sportok egyike, hanem fontos védelmi szerepet töltött be az 1700-as évek elején. Akkor még a polgárság feladatai közé tartozott a város békéjének őrzése. A lakosság katonai kiképzést nem kapott, de annak érdekében, hogy a várost meg tudják védeni, azaz harci tudást szerezzenek, céllövés gyakorlására kötelezték. Akkoriban minden új polgárnak egy évig kellett gyakorolnia hetente egy napon át a céllövést.

A Pesti Lövészegylet, mely az iparosokat foglalta magába, 1701-ben alakult meg. I. Lipót király rendelkezett a lövöldék felállításáról, ahol a pest-budai lakosok a céllövészetet gyakorolták. Mária Terézia uralkodása idején vált kötelességből kedvenc időtöltéssé a céllövés. A Schuss-statt, azaz Lövőhely ekkor már lövészbálok, különböző mulatságok és lövő versenyek színhelye lett. A mai Lövölde téren felépült lövöldét József nádor 1840-ben avatta fel. Ez az épület ugyanannak a mesternek, Zambelli Andrásnak tervei alapján készült, mint az a lövölde, mely előzőleg a Kálvin tér környékén, a mai Királyi Pál utcában állott.

A klasszicista stílusú lövöldét két épületegyüttes alkotta. Az egyikben vendéglők, éttermek és kiszolgáló helyiségek voltak ,a másikban helyezkedett el a tulajdonképpeni lövőház lőcsarnokokkal, oszlopos folyosóval és a lövészmester lakásával. A lövészegyesületeket ekkoriban még egy-egy főlövész vezette. A lövőház is reprezentatív megjelenésű volt, parkjába díszes kapun át lehetett bejutni. Lövészeten kívül lövészbálokat is tartottak, és magas rangú vendégeket is fogadtak. 1874-ben nevezték el a teret Lövölde térnek az ott álló Lövöldéről. A lövölde épülete 1890-ig állt a téren, akkor azonban lebontották. A teret megnagyobbították és köréje bérpalotákat építettek.
A Lövölde tér 2. számú ház részlete
A Lövőhely hármas kapuzata
A Lövőház udvara

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

NIEDERMÜLLER PÉTER, POLGÁRMESTER

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT