KLAUZÁL TÉR

A tér első neve Stefans Platz volt, melyet 1874-től István térnek hívtak. 1907-ben a tér felvette Klauzál Gábor nevét. "A mai Erzsébetváros közepén egy istenverte piszokfészek terült el, az István tér. Tér volt, amennyiben nem volt beépítve. És erre a helyre álmodta meg Miklósy Gyula vidéki színigazgató a maga színházát, a harmadik magyar színházat, mely a fővárosban emelkedett " - írta Váradi Antal A régi Pest emlékei című könyvében. Miklósy megvette a ligetben felállított gyermekszínház épületének fa és vasvázát. Ideszállíttatta, s ebből alkotta meg az István téri Színházat. Színházába a legjobb vidéki és a Nemzeti Színházzal valamiképpen elégedetlen színészeket nyerte meg. A társulatnak balettkara is volt, Storch Miksa balettmester vezetésével. 1872. október 30-án Jókai prológusával avatták fel a színházat. Miklósy Nemzeti színházat akart játszani. Azonban felismerte, hogy nem konkurálhat a Nemzetivel, ezért operetteket adott elő, sikerrel. 1874. január 2-án tűz ütött ki az épületben, s ez véget vetett a színháznak.

Azon a helyen, ahol a színház állt, épült fel az István (ma Klauzál) téri vásárcsarnok 1897-ben. A csarnokot a fővárosi mérnöki hivatal tervezte. A vásárcsarnokhoz kapcsolódóan bérház is épült a Klauzál téren, ami lehetővé tette, hogy az árusító helyeket alacsonyabb áron adják ki. Az árusító helyek száma meghaladta a 300-at. A csarnokban, elkülönített helyen kóser élelmiszer is kapható volt. A Klauzál tér arculata idővel megváltozott. A teret az utcák mentén fák szegélyezik. Ma a kerítéssel körbevett "zöld sziget" Belső Erzsébetváros oázisa.

Van itt játszótér, sportolási lehetőség, pihenésre és szórakozásra alkalmas szép környezet, sőt még kutyafuttató is. A teret körbevevő utcák épületeit felújították, így rendezett képet mutat. A Klauzál tér 9. sz. alatti épületen Gérecz Attilának (1929-1956) az 1956-os forradalom mártír költőjének helyeztek el emléktáblát, akinek első sírja a téren volt. A Klauzál tér 5. számú lakóházon tábla jelöli az itt élt Brandi Jenő (1913-1980) emlékét, aki az 1936-os berlini olimpián aranyérmes vízilabdacsapat tagja volt.
A Klauzál téri csarnok az egykor itt állt István téri Színház helyén épült fel 1897-ben. A vásárcsarnokhoz kapcsolódóan bérház is épült. A csarnokot a fővárosi mérnöki hivatal tervezte. Egyszerre öt vásárcsarnok épült fel a fővárosban, a Klauzál téri lett a III. számú
A Klauzál tér részlete
A vásárcsarnok Akácfa utcai bejárata
A Klauzál teret határoló Nagydiófa utca részlete

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

NIEDERMÜLLER PÉTER, POLGÁRMESTER

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT