KAZINCZY UTCA

Belső Erzsébetváros keresztutcái abban a kertnegyedben épültek ki, mely a Károly körúttól az Akácfa utcáig húzódott. A házak az 1740-es években olyan régi dűlőutak mentén épültek fel, mint a Dob vagy a Király utca. Az első házakat a Dohány utcára nyíló zsákutcából lehetett megközelíteni. Tíz évvel később újabb házak épültek, ami lehetővé tette a zsákutca meghosszabbítását, hogy elérhesse a szomszédos párhuzamos utcát, a Dob utcát. Ennek következtében a zsákutca elvesztette jellegét, és az akkori Terézváros első keresztutcájának kialakulásához vezetett, Kreutz, azaz Kereszt néven.

Az 1760-as években a telkek parcellázása továbbfolytatódott, s mintegy 14 telek, azaz házhely alakult ki a Dob és a Király utca között. Ez a Neuegasse (Új utca), 1765-től a Kiskereszt utca megszületését eredményezte. Az eddigi Kereszt utca pedig a Nagykereszt nevet vette fel. A Kiskereszt és Nagykereszt utcát 1879-től Kazinczy utcának keresztelték el, mely a Rákóczi úttól a Király utcáig vezet. Ha a Rákóczi út felől indulunk el Belső Erzsébetváros e legszűkebb utcáján egy sétára, nyomban az utca elején találjuk Kazinczy emléktábláját. Kazinczy Ferencről (1759-1831) tudjuk, hogy nevéhez fűződik a korabeli magyar irodalom és nyelvújítás, melynek ő volt a vezéregyénisége.

A Kazinczy utca 21. szám alatt találjuk a Magyar Elektrotechnikai Múzeumot, mely az azonos nevű egyesület javaslatára alakult meg 1975-ben. A Múzeum fenntartását kezdetben a Budapesti Elektromos Művek vállalta. Közhasznú Társasággá történő alakulása után a villamos ipari vállalatok, valamint országos pályázati támogatások teszik lehetővé működését. A gyűjteményt egy korábbi 30/10 kV-os transzformátorállomásban helyezték el. A transzformátorállomást 1934-ben Arvé Károly és Gerstenberger Ágoston építészek tervezték Bauhaus-stílusban. A Múzeum mögött van annak az áramátalakító állomásnak a gépcsarnoka, ahonnan fél évszázadon át ellátták a Belvárost egyenárammal.

A transzformátor és áramátalakító állomás együttesét 1987-ben műemlékké nyilvánította az Országos Műemléki Felügyelőség. A gyűjtemény 1982-ben emelkedett múzeumi rangra. Az egykori kapcsoló-termekből alakították ki az első és a második emeleten a kiállítótermeket. A Löffler testvérek a XIX-XX. századforduló magyar építészetének a Lechner Ödön nevével fémjelzett irányát követték. A zsinagóga építésénél a lechneri stílust ötvözték az osztrák késő szecesszió eredményeivel.

A zsinagóga az igen keskeny Kazinczy utcának azon a részén épült fel, ahol az utca megtörik, ami által kedvezőbb rálátás nyílik az épület homlokzatára. Az 55. számú házon emléktáblát fedezhetünk fel, az alábbi szöveggel: "E helyen állt Schneider József kártyafestő műhelye. Itt készült a Magyar Kártya 1836-ban, amely Tell Vilmos szabadságharcainak felfedezésével a játékos kedvű honpolgárok nemzeti öntudatát élesztgetve, azóta is kézről-kézre adják. Állította a Magyar Kártyások nevében Pató Pál Párt és a Magyar Talon Alapítvány a millecentenárium évében". A házban van Wichmann Tamás többszörös kenus világbajnok kisvendéglője.
Kazinczy utca 21. Az Elektrotechnikai Múzeum homlokzata. A múzeum gyűjteményét egy korábbi 30/10 kV-os transzformátorállomásban helyezték el. A transzformátorállomást Arvé Károly és Gerstenberger Ágoston tervezte Bauhaus-stílusban
A múzeum kiállítótermei (részlet)
A múzeum Zsolnay kerámiával díszített lépcsőfeljárója
Kazinczy utca 29-31. A Kazinczy utcai zsinagóga 1910-1913 között épült meg Löffler Béla és Löffler Sándor tervei alapján.
A zsinagóga háta mögött található az esketési sátor (chupa). Az esküvőt az orthodox szertartás szerint a szabad ég alatt tartják. Az esketési sátor kovácsoltvas kerítésén körben az alábbi szöveg olvasható: "A vőlegény hangja, a vígság és öröm hangja és a mennyasszony hangja."

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT