KÁROLY KÖRÚT

Aki ma a Károly körúton jár-kel, aligha gondol arra, hogy ez az út valaha a középkori városfalon kívül, azzal párhuzamosan vezetett, a régi Pest határát is jelezve. Neve Landstrasse, vagyis Országút volt. 1875-ben az Országutat szakaszolták, egyik részét a Nemzeti Múzeum épületéről Múzeum körútnak nevezték el, a másik részét pedig a Károly kaszárnyáról (mely jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal) Károly körútnak hívták. Ez az épület eredetileg Invalidus-háznak épült. II. József (1780-1790) az invalidusokat, azaz a hadi rokkantakat átköltöztette Nagyszombatra, helyükre a 3. gránátos zászlóalj katonái kerültek. Az Invalidus-ház kisebb átalakítások után Károly kaszárnya lett, nevében alapítóját, III. Károly császárt és királyt (1711-1740) örökítve meg. Károly körút volt a neve az út kiszélesedésénél lévő Zsidótérnek is. A tér nevével a Király utca sarkán álló Orczy-házra, s annak bérlőire utalt.

A Károly körút neve 1916-ban IV. Károly király útra változott, abból az alkalomból, hogy az utolsó Habsburg királyt, IV. Károlyt megkoronázták. Nem sokáig maradt ez a név, mivel IV. Károly királysága csak két évig tartott. A Tanácsköztársaság idején, 1919-ben Népkörút lett a mai Károly körút. A Tanácsköztársaság után visszakapta a Károly körút nevet, ami 1926-ig maradt. Ezután Károly király út lett 1945-ig. Ekkor Somogyi Béla (1868-1920) tanító, szociáldemokrata újságíró lett az út névadója. 1953-tól egészen 1991-ig Tanács körút , ekkor kapta vissza régi nevét az Országútnak ez a nagy múltú szakasza.

E rövid ismertetés után térjünk vissza a Károly körútra. A XVIII. század utolsó harmadában épült az Országúton, a Dob utca sarkán a Vademberhez címzett vegyeskereskedés és kocsma. Ha felpillantunk a Dob utca és a Károly körút sarkán álló házra, megdöbbenünk, hogy mennyire nem illik a timpanon jelenete az épülethez. Herkules timpanondomborműve ugyanis Kerstinger István egykori vegyeskereskedésének emléke, mely a "Zum Wilden Mann" (A Vademberhez) nevet viselte. Balla Vilmosnak A Vadember című 1928-ban írt kis könyvecskéjéből megtudjuk, hogy különösen országos vásárok idején volt igen élénk a forgalom a boltban, amelynek az ajtaja előtt zajlottak le évente négyszer - ezek a "sátoros sokadalmak". Az üzletben nem árusítottak holmi "csemegéket" - ha csak a lekváros kenyeret nem tekintjük ilyen luxuscikknek. Az Országút és a mai Király utca sarkán 1730-ban egy beszálló fogadó épült. Később ennek helyén és a szomszédos telken emelt hatalmas épületet báró Orczy József özvegye vásárolta meg, neve azóta Orczy-házként még ma is él a köztudatban, jóllehet a házat 1936-ban lebontották. Ez volt a városfalon kívüli Pest legnagyobb háztömbje.

Az épületkomplexum nagyságáról fogalmat alkothatunk, ha elmondjuk, hogy 142 lakás, 37 raktárhelyiség, több ezer akó bor befogadására alkalmas pince, mészárszék, két fürdő, két templom és még iskola is helyet kapott a falai között. Az Orczy-ház már a XVIII. század végén az óbudai zsidó kereskedők céhházaként szolgált. 1856-ig itt tartották a nyersbőr vásárokat. A Király utca felé eső részen működött az Orczy kávéház, melyben Európa sok-sok gabonakereskedője kötötte az üzleteit. A hajdani Országút, azaz a mai Károly körút jellegzetes épületei eltűntek. Ki emlékszik már az egykor közismert Kerstinger úrra, a bőr- és gyapjúbörzékre, az Orczy kávéház hírességeire és a Hacker szála jurátusaira vagy komédiásaira?
A Károly körút az 1800-as évek végén
A Vademberhez címzett vegyeskereskedés a Károly körút és a Dob utca sarkán
A hajdani Országút, azaz a mai Károly körút jellegzetes házai eltűntek. Helyükön a Madách-házak állnak.
A Károly körút 7. számú épületen elhelyezett emléktábla arról tudósít:  "Ezen a helyen állt 1776-tól 1966-ig a Hacker-ház, dísztermében, a Hacker-szálában tartotta előadásait 1809 és 1812 februárja között a második pesti magyar színtársulat. Színpadán fellépett Déryné Széppataki Róza és Kántorné Engelgardt Anna is."
A Károly körút és a Király utca sarkán elnyúló Orczy-ház a városfalon kívüli Pest legnagyobb háztömbje volt. A XVIII. század végén az óbudai zsidó kereskedők céhházaként szolgált. 1856-ig itt tartották a nyersbőr vásárokat. Az Orczy-kávéházban kötötte Európa sok-sok gabonakereskedője az üzleteket. Tanítóbörze is volt.

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT