HÁRSFA UTCA

A Hársfa utca névadója a Dob és a Hársfa utca sarkán állt Zu den Vier Linden Haus, azaz a Négy Hársfához címzett ház volt. A Rákóczi úttól a Király utcáig vezető utca több részből alakult ki. 1804-ben a Dob és a Király utca közötti rész a Linden Gasse , azaz Hársfa utca nevet kapta. 1838-ban a Rákóczi út és a Dohány utca közötti szakasz Gabler Gasse néven jött létre. 1867-ben a Dohány utcától a Dob utcáig tartó útszakasz Neue Linden Gasse, vagyis Új Hársfa utca néven alakult ki (1848-1849-ben Bodza utcának nevezték). 1874-től Hársfa utcának hívják a Király utcától a Rákóczi útig vezető utcát. Kezdjük a sétát a Király utca felől. Ha Erzsébetvárost a határától határáig átszelő Hársfa utcán sétálunk, azt tapasztaljuk, hogy a Király és a Barcsay utca közötti utcakép feltűnően rendezett, ami a Royal szállodának és a Madách Színháznak köszönhető.

A több szakaszban, végül 2003-ban teljesen felújított Royal vezetőinek érdekében áll, hogy a Corinthia Grand Hotel Royal Hársfa utcára néző ablakai, valamint az ott kialakított gépkocsi parkoló miatt az utcának ezt a részét az ötcsillagos szálloda méltó környezetévé tegyék. A szállodából növényekkel díszített híd vezet a Hársfa utca túlsó oldalán létesített garázsépület felső szintjén helyet kapó konferenciateremhez, ami látványnak is érdekes. A Madách Színház 1999-ben újult meg és ekkor bővült a Hársfa utca 38-cal. A telken épülő ház homlokzatát a mellette álló ház stílusához igazodva kellett kialakítania. Ez egyúttal a színház művészbejárója. Az új épület tovább javított az utcaképen.

A Hársfa utca 59/b. szám alatt működött a Diákok Háza. A Diákok Háza a második világháború végén az ifjúsági ellenállás egyik központja volt. Az épületet 1949-ben államosították. A MEKDSZ 1989-ben újraindult, ma is működik, de a Diákok Házát nem kapta vissza. Az épületben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumát helyezték el. A Hársfa utca 54. alatt 2003-ban már hiába keressük azt a földszintes, eklektikus stílusú házat, melyet Wagner János építőmester tervezett 1853-ban. A ház nevezetes lakója volt Horvát Árpád egyetemi tanár és Szendrey Júlia.

A Dob utcában a Hársfa utcától a Csengery utcáig húzódó monumentális, 1939-ben felépült többfunkciós postapalotát a Dob utcánál ismertettük. Az épület Dob és Hársfa utcai sarkán van a Bélyegmúzeum.
A Royal szállóból a Hársfa utca túlsó oldalára vezető híd
Hársfa utca 27. Nagy Lajos író lakott itt édesanyjával és öccsével.
A Hársfa utca 6. alatti háromemeletes klasszicista házban született Füst Milán (1888-1967) Kossuth-díjas író, költő.
A Hársfa utca 10/C, díszes, régi lakóház, épült 1897-ben.
A Hársfa utca 10/B régi épület kapualjában ritkán látott jelenet: fürdőző puttók. Az épület tulajdonosa a "vízműgyáros" Gellért Emil volt.
A hajdani Diákok Háza, jelenleg a SOTE Korányi Frigyes Szakkollégiuma
A Madách Színház művészbejárója

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT