ALMÁSSY TÉR

A névadó Almásy (Almássy) család birtoka volt a mai VII. kerület egy része. A család egyik kiemelkedő tagja Almásy Pál (1818-1883), aki 1849-ben Debrecenben a képviselőház elnöke volt. 1849. ápilis 14-én, a képviselőház határozata alapján ő hirdette ki a Habsburg-ház trónfosztását. Az Almássy tér - akárcsak a Klauzál tér - addig, míg fel nem épült a Klauzál téri vásárcsarnok, piacként funkcionált. Az 1900-as évek első évtizedeiben több szakegylet helyezte irodáját, a teret szegélyező épületekbe. A 8. számú házban az Építő-munkások Országos Szövetségének központja működött 1905- től. A 9. számon lévő Lakatos-féle vendéglőben szerkesztették "A sütő-munkást".
Az Almássy tér egy részlete1906-tól az Élelmezésipari Munkások Országos Szövetsége tevékenykedett ebben a házban. Lapjuk az Élelmezési Munkás volt. A 17. számú épület több szakosztály befizetőhelyéül szolgált. Ez lehetett az oka annak, hogy az Almássy tér volt kiinduló pontja több gyűlésnek, tüntetésnek. Innen indultak például 1905. augusztus 13-án a választójogot követelő sütőmunkások a tattersalli gyűlésre (a mai ügetőpálya területe).
Az Almássy téri hajdani Deák Ferencz Könyvtárat 1913-ban a Deák Ferencz Szabadkőműves-Páholy építette, 25 éves fennállása alkalmából. (1967-ben lebontották az épületet.)1913. december végén díszes épület állt a téren, a Barcsay utca felőli oldalán. Ez az épület nyilvános könyvtár volt, melyet a Deák Ferencz Szabadkőműves-Páholy épített 25 éves fennállása alkalmából. A könyvtár mintegy 50-60 olvasó befogadására volt alkalmas, és délután 3-tól este 9 óráig várta a munkásokat. A könyvtár ünnepélyes felavatását 1913. december 27-én tartották nagyszámú érdeklődő előtt. Jelen volt a páholy könyvtárbizottsága, a főváros küldöttsége és sok érdeklődő. A könyvtárat Székács Antal udvari tanácsos adta át a Deák Ferencz Szabadkőműves Páholy nevében Bárczy István polgármesternek. Az Almássy téren álló könyvtár épületét 1967-ben bontották le. Talán a hely szelleme inspirálhatta a kerület akkori vezetőit, hogy itt a téren adták át 1983-ban az Almássy téri Úttörő- és Ifjúsági ház, Szabadidőközpontot.
Az Almássy tér 6. szám alatt 1983-ban épült Straub Éva és Jakab Zoltán tervei alapján a művelődés új fellegvára: az Almássy téri Úttörő- és Ifjúsági ház, Szabadidőközpont. 1990 óta az intézmény neve: Almássy Téri Szabadidőközpont.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT