• írta Barát József
  • 2023. január. 25. szerda
  • 0

Képviselőtestület: esélyegyenlőség, méltányos bérleti díjak

Az önkormányzati döntések átláthatóságát erősítő fontos határozatokat hozott Erzsébetváros képviselőtestülete idei első, rendkívüli ülésén.
title image

Képviselőtestület: esélyegyenlőség, méltányos bérleti díjak

 

Az önkormányzati döntések átláthatóságát erősítő fontos határozatokat hozott Erzsébetváros képviselőtestülete idei első, rendkívüli ülésén. A kerület legfontosabb döntéshozó testülete határozott arról is, hogy engedményt ad a kerületi piacok vállalkozóinak az üzemeltetési költségekből, és eltörli azokat a kedvezményeket, amelyeket a képviselőtestület még 2015-ben adott egyes nem lakás célját szolgáló ingatlanok bérlőinek.   

A képviselők arról határoztak, hogy ingatlanait az önkormányzat a jövőben minden esetben átlátható, az esélyegyenlőséget megvalósító versenyeztetéssel, a kerületi gazdálkodás érdekeinek figyelembevételével adja ki. Ez kizárja, hogy egyesek jogosulatlan előnyöket élvezzenek. A Fidesz képviselői a szavazás során tartózkodtak. A Momentum arról nyújtott be módosító indítványt, hogy ne kaphasson szolgálati lakást olyan önkormányzati munkatárs, akinek munkaviszonya rövidebb 3 évesnél, kivéve, ha az illető hiányszakmában dolgozik, például rendőr, orvos, vagy vezetői állást tölt be. Ezt a javaslatot a képviselők elutasították. Elfogadták viszont az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője, Garai Dóra indítványát arról, hogy a nyilvános képviselőtestületi ülések meghívóin az előterjesztéseknek a jövőben olyan címet adjanak, amelyet azok is megértenek, akiknek nincs jogi jártasságuk és nem ismerik a korábbi önkormányzati határozatokat. Ez erősítheti a helyi közélet demokratikus működését.

A képviselők arról is határoztak, hogy Erzsébetváros elengedi annak az üzemeltetési díjnak egy részét, melyet a kerületi piacok kereskedői a bérleti díjon túl fizetnek. Ennek oka, hogy ez a költség magasabb más eladóterek piaci áránál, a bérlők jelentős részének pedig nehézséget okoz, hogy ezt bevételéből kigazdálkodja. A fideszes Ripka András vitatta, hogy közpénzből érdemes lenne nyereséges vállalkozásokat, általában üzleti tevékenységet támogatni. Bárdi Zsuzsa momentumos alpolgármester azzal vágott vissza: korábban a Fidesz olyan bérleti szerződéseket kötött a vállalkozókkal, hogy azoknak a bérleti díjon kívül nem is kellett üzemeltetési költségeket fizetniük, így előnybe kerültek, akik még a kerület korábbi vezetésével léptek jogviszonyra.  A szavazás során Fidesz egy képviselője nemmel voksolt, hárman tartózkodtak. A kormánypárti képviselők támogatását nem nyerte el az az indítvány sem, hogy vonják vissza a kedvezményeket, amelyeket egyes nem lakáscélú önkormányzati helyiségek bérlői 2015-ben, az akkori díjakból kaptak. Szakértők szerint 8 év előtti, kedvezmények nélküli díjak már csak a felét, harmadát teszik ki a mai piaci árszabásnak. A kedvezményezett bérlők döntő többségének esetében ráadásul semmilyen módon nem indokolható a kedvezmény: kirívó példa egy nagy pénzintézet Király utcai fiókja, amely a bérelt helyiségéért már akkoriban is a piaci ár töredékét fizette. 

kohezios_alap