• írta Adminisztrátor
  • 2021. január. 06. szerda
  • 2

Az Önkormányzat elfogadta Erzsébetváros Klímavédelmi Akciótervét

Az Önkormányzat elfogadta Erzsébetváros Klímavédelmi Akciótervét!
title image

Az Önkormányzat elfogadta Erzsébetváros Klímavédelmi Akciótervét

Az Önkormányzat elfogadta Erzsébetváros Klímavédelmi Akciótervét!

Így készül az önkormányzat 2030-ig 40%-kal csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást

A közösségi bevonással május óta készülő Klímavédelmi Akcióterv konkrét célokat fogalmaz meg, melyeknek köszönhetően 2030-ra a kerület szén-dioxid kibocsátása 40%-kal fog csökkenni.

Erzsébetváros Önkormányzata még idén tavasszal csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége (Covenant of Mayors for Climate & Energy, CoM) nevű nemzetközi szervezethez, és a Szövetséghez való csatlakozás feltételeként készíttette el Fenntartható Energia- és Klímaakciótervét (angolul SECAP, ami a Sustainable Energy and Climate Action Plan rövidítése). A Szövetséghez való csatlakozás feltételeként Erzsébetváros kötelezettséget vállalt a kerületi kibocsátások 40%-os csökkentésére, és emellett átfogó stratégiát és akciótervet is kidolgoznak az önkormányzat munkatársai, amelyek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképesség erősítését szolgálják.

A most elfogadott, közösségi bevonással készült Klímavédelmi Akcióterv tehát azt foglalja össze, hogy 2030-ig milyen energetikai és klímavédelmi célú intézkedéseket, beruházásokat kíván megvalósítani Erzsébetváros Önkormányzata a kerület lakosaival, vállalkozásaival és civil szereplőivel összefogva. A Klímavédelmi Akciótervhez kapcsolódó számításokat – kicsit leegyszerűsítve, hogy mennyi a jelenlegi kibocsátás és mit kell tenni a különböző területeken, hogy ezt visszaszorítsuk – Beleznay Éva mérnök, Budapest korábbi főépítésze végezte el az Európai Uniós módszertan alapján.

_MG_0129

A számítások alapján Erzsébetváros 2030-ra jelentős eredményeket érhet el a kibocsátások csökkentésében és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, azonban ehhez a helyben élők, dolgozók és látogatók összefogása is szükséges. A legtöbb szükséges beruházáshoz ugyanis az önkormányzatnak önmagában és még EU-s pályázati pénzekkel sincs elegendő forrása, ezért a lakosság segítségére is számítanak. Jó hír viszont, hogy ezek a beruházások – például szigetelés korszerűsítése, megújuló energiaforrások használatára való átállás – már 5-10 éven belül megtérülnek a csökkenő energiaszámlák nyomán. A másik fontos dolog, amit az Akcióterv kimutat, hogy olyan mértékű gépkocsiforgalom mellett, ami jelenleg jellemzi a kerület életét, szinte megvalósíthatatlan a kerület Klímavédelmi Akcióterve, ezért az épületek energetikai felújítása és a zöldfelületek növelése mellett fontos szerepe lesz a forgalomcsökkentésnek is.

20200924111203__MG_3090

A Klímavédelmi Akcióterv közösségi bevonásának során személyes és online kérdőívekkel mérték fel az önkormányzat megbízott munkatársai, hogy mit gondolnak a helyiek a klímaváltozásról, milyen akciókat tartanának helyesnek és mi az, amiben maguk is részt vennének, hogy segítsék az önkormányzat munkáját. Ezt a felmérést a Jóügy Kft. munkatársai végezték

 

A Klímavédelmi Akcióterv az oldal alján elérhető. Amennyiben kérdése vagy észrevétele van a Klímavédelmi Akciótervvel kapcsolatban, azt a Klímavédelmi és Fenntarthatósági Kabinetnek írhatja meg ([email protected]).

istvan-hernek-tOKF2VSdpJM-unsplash
worker-is-installing-window-sill_191163-674-1090px
kohezios_alap